La Música Raï

"Cheb Khaled The Rai King of Algeria", de Nesster, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/nesster/2707206137/La paraula “raï” significa opinió i, en els orígens, els “cheikh” o mestre, donava els seus consells o “raï” en forma de poesies cantades als qui els consultaven.

El raï és un moviment musical iniciat als anys 1920 a Oran (Argèlia), amb els mestres del raï tradicional, com Cheikha Remitti.

Algunes cançons parlen dels valors morals tradicionals i de la religió; altres de l’alcohol i dels plaers de la carn.

Als 70, el raï passa a utilitzar també instruments moderns com sintetizadors i s’impregna d’estils com el rock, el pop, el funk i el reggae.

Als 80, el raï passa a ser la música nacional, amb la incorporació de nous cantants joves, com Cheb Hasni, Cheba Fadila, Cheb Khaled, Cheb Mami, Cheb Sahraoui, etc, o grups com Raïna Raï. “Cheb” significa jove per als homes i “Cheba” per a les dones.

A frança, als 90, el raï assoleix una gran popularitat, amb artistes com Cheb Khaled i s’obren emissores dedicades al “raï”, com “Only raï” a París. Moltes cançons passen a interpretar-se en francès.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “La Música Raï
  1. Tomàs ha dit:

    Curiosament la música es pot utilitzar per dividir o per sumar. Sembla que en aquest cas la música ha servit per apropar cultures.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: