Què és un DSP?

"Circuit Board", de geerlingguy (Jeff Geerling), al Flickr, http://www.flickr.com/photos/lifeisaprayer/2287062540/

Un DSP (“Digital Signal Processor”), és un processador especialment dissenyat per al tractament de senyal (com àudio o vídeo) en temps real.

El DSP incorpora, en el mateix xip, el processador, la memòria i tota una sèrie d’unitats especialitzades, segons el model, com ports simples d’entrada i sortida, ports sèrie, busos I2C, temporitzadors, comptadors, convertidors A/D (analògic a digital)  i D/A (digital a analògic), moduladors PWM, unitats PLL, etc.

Es caracteritza per una elevada velocitat de procés. Per a optimitzar l’execució dels algorismes de procés de senyal, s’implementen via maquinari algunes operacions de càlcul complexes habituals, com les acumulacions de productes.

Es programa habitualment en llenguatge C o directament en llenguatge assemblador, amb els ensambladors i compiladors que proporciona el mateix fabricant.

S’utilitza en circuits relacionats amb la imatge, el so i les telecomunicacions, realitzant funcions de processat de senyal en temps real, com compressió i descompressió, detecció i correcció d’errors, xifrat i desxifrat, filtratge, reducció de soroll, en telefonia mòbil, càmeres digitals, reproductors CD/DVD, televisió, etc.

També s’utilitza en regulació i control, en funcions com el càlcul d’algorismes PID, en controls de velocitat, posicionament, etc.

Finalment, també pot utilitzar-se en les aplicacions clàssiques dels microcontroladors.

Per saber més sobre els DSP, pots consultar “The Scientist and Engineer’s Guide to Digital Signal Processing” de Steven W. Smith

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Què és un DSP?
  1. Jordi Queralt ha dit:

    M’agrada que donis informació de les entranyes del aparells que avui en dia son tant comuns.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: