RÚSSIA: Religiositat extrema vs. extrema corrupció…

Acabem d’arribar d’una estada de 10 dies a Rússia.

Com cada estiu hem anat amb el grup d’amics i coneguts amb els que fa uns quants anys que viatgem.

Ha estat una experiència molt interessant i molt instructiva.

Les dues guies que ens han acompanyat durant el viatge, la Tatiana (a Moscú) i la Maria (a Sant Petersburg), ens han ajudat molt a comprendre la situació actual del país.

Hem estat quatre dies a Moscú i quatre dies més a Sant Petersburg, i durant tres dies més hem voltat per l’anomenada ruta Imperial de l’Anell d’or, on hi ha les ciutats medievals. Un circuit d’uns 400 kms. aprox. al nord-est de Moscú.

Comprèn les localitats de Sergiev Posad, Rostov, Jaroslav, Kostroma, Suzdal, i Vladimir.

Una sèrie de ciutats, pobles e indrets d’un gran interès artístic i també religiós. Com podrem anar comprovant al llarg de la crònica que aniré confeccionant més endavant.

El títol inicial d’aquesta entrada (o Post) necessita una mica d’explicació. Hem viscut moltes vivències religioses visitant les nombroses esglésies ortodoxes i monestirs en els quals s’estava celebrant el culte religiós, la litúrgia ortodoxa, realment rica en simbolismes i amb uns cants preciosos, i hem pogut observar amb respecte i silenci la fe manifesta del poble rus i la veneració vers les seves icones…

Però al mateix temps, i gràcies a les clares explicacions de les dues guies, hem pogut conèixer de primera mà la part fosca de la societat actual que continúa amb les corrupteles i soborns heretats del comunisme, i observar les diferències econòmiques notables entre l’ostentació dels nous rics i la pobresa del poble humil que lluita per sobreviure amb el mínim i venent tot allò que poden…

Moscú és una ciutat bonica, amb edificis ben restaurats i esplèndids, alguns imponents e impactants, com la mateixa Plaça Roja, mundialment famosa, amb el Kremlim omnipresent, o la espectacular catedral de Sant Basili, que veiem a dalt amb la primera foto nocturna.

Magnífica també una de les torres principals del Kremlim, la dedicada al Salvador, el meu patró, porta d’entrada al conjunt monumental, i amb un gran rellotge que dona l’hora oficial de la ciutat.

I igualment la ciutat de Sant Petersburg és una ciutat meravellosa amb els seus carrers plens d’edificis preciosos, el seus monuments i grans palaus, els seus canals i museus, i en especial el famosíssim Ermitage.

Amb les seves inombrables i precioses obres d’art…

O també el més espectacular palau de Pere I, el de Peterhof (Petrodvorec), amb les seves estàtues daurades i les seves fonts i cascades d’aigua que enlluernen a tothom.

Han estat dies de veure tantes i tantes meravelles que ara hem d’assimilar-les, i aprofitant el gairebé miler de fotos que entre tots dos hem fet, anar repassant tant bella experiència i anar relatant i documentant tot allò que poguem i tant bé com poguem, per tal de deixar una bona crònica per a tots els amics, familiars, companys de viatge i altres blocaires que ens segueixen habitualment.

* * *

 • La crònica detallada del viatge per capítols comença  aquí…(01) i podeu seguir els 13 capítols següents en el meu altre Blog (de Blogger), tots ells degudament enllaçats…

Home, 78 anys, feliçment jubilat, avi, i blocaire convençut...

Tagged with: , ,
Arxivat a Altres
3 comments on “RÚSSIA: Religiositat extrema vs. extrema corrupció…
 1. Josep M. ha dit:

  Estimat amic content de que hagis gaudit en el teu viatge per Rusia tant sols m´agradaria recordar-te que no caiguis en la trampa de parlar nomes malament de Rusia. Corrupcio extrema i religiositat tambe en tenim aqui aixi com miseria i opulencia.Recordo fa uns 14 anys vaig coneixer una noia de Moscu que treballava al cafe di Roma de Tarragona, l´Olga ella em va fer veure que hi havia una altra Rusia a part la de fotos amb blanc i negre de miseria avies pobres i malalts mentals. Anys mes tard em vaig casar amb una noia rusa domino molt be el rus i ja he viatjat sis vegades a Rusia amb estades de un mes disfuto moltissim en cada viatge i em maravello en cada estada que hi faig.
  Att. Josep M.

  • Benvolgut Josep M.
   No és la meva intenció dedicar-me a blasmar les males pràctiques de corrupteles i soborns que ens han fet veure les dues guies russes que hem tingut. Això exiteix i és una realitat ben palpable. Veure quantitat de cotxes luxosos de gamma alta pels carrers de Moscu o Sant Petersburg, veure unes limosines super ostentoses i francament exagerades circulant amb els nuvis i la comitiva… etc. I també veure gent molt humil del camp, intentant vendre les poques verdures o cogombres o flors a les sortides del metro, fa impressió… I saber els sous que poden cobrar una mestra o un ingenier, sous de misèria, també fa impressió. Les guies crec que no ens enganyaven, ans al contrari elles mateixes criticaven el sistema…
   Però també per altra banda hem vist meravelles en tot el circuit que hem fet per l’Anell d’or, i que aniré desgranat i explicant a mesura que vagi completant la meva crònica del viatge de 10 dies pel país.

 2. Oriol López ha dit:

  Gràcies, Salvador, per compartir l’experiència d’aquest viatge. Estaré atent als propers lliuraments d’aquesta crònica.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: