Estelada amb triangle blau o groc?

Aquests dies impressiona passejar per Valls i veure els balcons plens de senyeres estelades. La campanya de l’Assemblea Nacional de Catalunya, demanant que la gent pengi la bandera independentista catalana, ha estat un èxit extraordinari. A fe de Déu que mai no havia vist res igual.

Aquest matí el meu fill m’ha preguntat quina diferència hi ha entre l’estelada amb el triangle de color blau i la del triangle groc. Aquesta mateixa pregunta la feia una dona a l’estand de l’ANC el mateix dia que nosaltres vam passar a buscar la nostra bandera.

L’any 1918, Vicenç Albert Ballester va idear la bandera estelada. Ballester, tot i que professionalment era pilot de la marina mercant, va passar a la història pel seu activisme nacional en defensa de la independència de Catalunya. Va pertànyer a diferents col·lectius sobiranistes i fins i tot va organitzar els actes commemoratius de l’11 de setembre de 1908 (la qual cosa el va portar a la presó). Com a anècdota cal dir que no signava amb el seu nom, sinó amb l’acrònim «Vic» (Visca la Independència de Catalunya). Més endavant la seva signatura va evolucionar cap a «VICME» (Visca la Independència de Catalunya i Mori Espanya). Durant la seva vida va impulsar diverses campanyes internacionals donant a conèixer les aspiracions nacionals del poble català.

Val a dir que existeix un precedent de possible estelada que data de l’any 1908 (veieu la fotografia de la dreta). És una instantània feta a París, on es pot veure una senyera a les dependències d’una entitat catalanista amb un estel al mig (blanc?) dins d’un rombe (blau?).

L’estelada clàssica de fons blau està inspirada en la bandera de Cuba (Ballester visqué durant uns anys en aquest país caribeny, al qual admirava per haver fet front a l’imperialisme espanyol). De fet, el color blau pren un significat derivat de la Revolució Francesa tot simbolitzant el poble, mentre l’estel blanc significa la llibertat. Aquests mateixos colors, presents a la bandera francesa, també els trobem a la dels Estats Units.

Molt més tard, l’any 1968, el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) va voler canviar el color de l’estel, en sintonia amb els països socialistes, que el lluïen de color roig. El fons groc només va ser una decisió estètica —només la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) manté avui aquesta estelada com a oficial de la seva organització en base al seu significat original.

En el nostre temps podem veure estelades tant amb el triangle groc com blau, sense que, generalment, al darrere hi hagi cap component ideològic concret. Escollir una versió o una altra, per a la majoria de la gent és més una qüestió de gustos que de cap altra cosa. Així, encara que podem considerar una estelada com la «tradicional» i l’altra com la «socialment reivindicativa», el significat final és el mateix: l’anhel d’una Catalunya independent.

Com a anècdota podem dir que, d’una manera col·lateral, la bandera estelada va onejar durant la Primera Guerra Mundial als camps de batalla europeus. Això va ser així gràcies als combatents voluntaris catalans que la lluïen amb un disseny força peculiar: un rombe blau, al mig de la senyera, amb un estel de color blanc (possiblement la mateixa bandera que abans hem comentat i fotografiada a París).

Finalment, cal dir que l’estelada mai no ha estat una ensenya considerada com la bandera representativa de Catalunya, des d’un punt de vista nacional o institucional; ni tan sols pels seus primers impulsors. L’objectiu de l’estelada és únicament reivindicatiu i de combat, com apuntava el seu creador Vicenç Albert Ballester, que va deixar dit que, quan Catalunya sigui independent, onejarà «la bandera de les quatre barres, la bandera catalana, sense estels, sense blaus, però amb tots els honors. Ben alta, ben dreta i ben sola!

Per Jaume Pros

Fonts de la informació: Estelada, Vicenç Albert Ballester (Vikipèdia); Història de l’estelada (Racó català); Estelades: diferents models, mateix objectiu final (Llibertats 2006); Centenari de la senyera estelada (Comissió 100 anys d’estelada).

Arxivat a Cultura i Societat
14 comments on “Estelada amb triangle blau o groc?
  1. Oriol López ha dit:

    Gràcies, Jaume, per aquest aclariment, molt necessari, perquè la pregunta sobre els diferents dissenys de l’estelada l’he sentida molts cops, i sobretot, és molt important el que dius, que, es prefereixi un disseny o l’altre, “el significat final és el mateix: l’anhel d’una Catalunya independent”.

  2. Alexandre Bote Tronchoni ha dit:

    Doncs…Gràcies per la informació…El que jo em pregunto és “Per quan una llei de normalització de la Bandera?”….Quina mania en posar les barres horitzontals!!!! Les barres són verticals!!!! Les d’España són horitzontals, les d’Itàlia verticals, les d’Holanda horitzontals, les de França verticals…Jo crec que no és tan difícil d’entendre oi?…Hi ha qui diu…és igual!!!..Doncs no, no és igual….Sinó França i holanda serien iguals…i no ho són.

    Perdoneu però algú ho havia de dir…

    • Víctor Capdet ha dit:

      La bandera quadribarrada amb les barres verticals és la de Provença. No confonguis la bandera amb l’escut. L’escut català és amb les franges verticals. La bandera catalana, la de la Corona d’Aragó, té les barres en horitzontal.

  3. Tomàs ha dit:

    Havia llegit sobre el tema pel curiositat, per saber la diferència entre ambdues. Del que no en sabia res és del que expliques de la Primer Guerra Mundial i m’ha semblat molt i molt interessant.

    En a mi m’és igual la bandera que s’utilitzi per reclamar la Independència, crec que és purament un medi, un estri, una manera d’entendre que és el que demanem i el que volem. També és un missatge cap a l’exterior.

    Una vegada independents, la bandera serà la de les quatre barres si així majoritàriament es vol.

  4. montse ha dit:

    Molt interessant i aclaridora informació. La comparteixo, gràcies!

  5. jaumepros ha dit:

    Moltíssimes gràcies per tots els comentaris!

  6. Josep Massana ha dit:

    Mercès per l’explicació. No ho sabia i me agradat molt. Lo he compartit. Salutacions.

  7. Peret ha dit:

    Hola Jaumepros,
    l’article m’ha paregut molt interessant i molt curiós. Sempre m’havia preguntat l’origen però mai l’havia trobat tan ben explicat. Gràcies!
    Però tinc una pregunta: Tinc entés que l’estelada amb el triangle blau és considerada com a la bandera del nacionalisme valencià, els anomenats “blavers” que consideren que el valencià i el català són llengües diferents i no volen saber-se’n res del mot “català”. És així? o vaig errat?

    Salutacions.

  8. jaumepros ha dit:

    Home, Peret, amb tots els meus respectes, penso que més que errat, vas molt errat. L’única coincidència entre el triangle de la bandera independentista catalana i la bandera valenciana, que reconeix l’Estatut de 1982, és el color del triangle i la franja, que en ambdós casos és blau. Res més. Ni signifiquen el mateix, ni tenen el mateix origen, ni apareixen en el mateix moment. Res, no hi ha cap coincidència. No sé d’on has pogut treure una idea tan estranya.

    L’explicació de l’estelada te la dono jo. si llegeixes aquest enllaç de la Vikipèdia, veuràs que la bandera reial valenciana (que per cert, no hi ha cap constància documental que sigui realment “reial”) és una altra cosa: http://ca.wikipedia.org/wiki/Bandera_del_Pa%C3%ADs_Valenci%C3%A0

    Gràcies per la valoració que fas del meu article.

    Salutacions.

  9. Guerrera de la Pau ha dit:

    Moltes gràcies, molt didàctic i ben explicat.

  10. Jordi Peiró ha dit:

    Penso que bàsicament l’article és correcte, però es deixa molts detalls que expliquen millor les dues banderes. La d’estel vermell era clarament d’esquerres, amb l’excepció de les Joventuts d’Unió que la van escollir per a diferenciar.se de les joventuts convergents.És veritat que a ERC es fan servir les dues, però els independentistes més propers a ideologies socialistes no tenen dubtes. No és un tema estètic.

    També hi ha una bandera independentista dels anarquistes amb fons negra que encara es ven tot i ser molt minoritària.

    Sobre els voluntaris catalans a la 1a Guerra Mundial és curiós llegir La Guerra dels cornuts de Joan-Daniel Bezsonoff. Ens van aixecar la camisa.

  11. templar querol ha dit:

    Jo havia sentit a dir que la de l’estel vermell i triangle groc simbolitzava “els països catalans”, ja veig que no, en tot cas, n’hi ha alguna que els identifiqui?.

    Del tema de quina hauria de ser la bandera d’una Catalunya independent trobo que s’hauria de fer una consulta a veure quina és la que més majoria té, tot i que en contra del que va dir el seu creador, Vicenç Albert Ballester, crec que la del triangle blau amb estel blanc “l’independentista” s’està convertint en l’emblema del nostre alliberament nacional i polític, aquest estel és la icona dels nostres anhels de llibertat.

    En simbologia de les banderes, si no tinc mal entés, els estels volen significar la proclamació d’estats independents, ens estem guanyant aquest estel, crec que no ho hauríem d’oblidar mai i grabar-lo per sempre com a signe d’identitat per que les següents generacions sàpiguen el que ha costat de guanyar. Marcarem un avanç i un després en la nostra nació i s’hauria d’estampar en la nostra bandera per que mai s’ens oblidi el que ens ha costat. L’estel ha de significar el nostre esperit combatiu i la unió del poble per proclamar-se sobirà i lliure.

  12. dani ha dit:

    Estic d’acord amb Templar Querol. L’estel ens l’haurem guanyat a pols (si ens en sortim) les persones dels segles XX i XXI. En canvi la senyera de les 4 barres és d’origen feudal i no representa la nostra societat democràtica actual.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: