Si guanya Bildu

El diari El País publica el següent titular: «El Ejecutivo augura inestabilidad si gana Bildu en las elecciones vascas». I això ho diu el govern d’un país que torna a veure com la seva prima de risc puja per sobre dels 500 punts, que és a punt d’arribar als sis milions d’aturats, que té una taxa d’atur juvenil del 52% i que ha vist com amb la reforma laboral els expedients no pactats per acomiadar gent s’han incrementat un 782%.

Donostia pot ser un bon banc de proves per comprovar com n’és, d’inestable, un govern abertzale. De moment, no sembla que hagi passat res de greu, tret, esclar, d’haver potenciat, Bildu: l’ús de la bicicleta, el control de la neteja dels carrers (Sant Sebastià torna a ser reconeguda oficialment com una de les ciutats més netes de l’Estat), l’aplicació de polítiques de protecció de la cultura basca i el foment de l’euskara, així com la no renovació de la llicència de la plaça de toros i l’acostament a les entitats socials i veïnals, que ara s’impliquen en les decisions que es prenen a la ciutat, començant pels pressupostos municipals.

A la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, «le preocupa mucho» que els bascos decideixen lliurement votar Bildu i per això és un important contratemps la convocatòria d’eleccions. Si la democràcia només ens interessa quan els resultats ens beneficien, ¿quina mena de democràcia és? Contra una victòria legítima dels independentistes bascos, ¿quina solució proposa el Govern espanyol? ¿No permetre que la gent voti? ¿Il·legalitzar l’opció política que pot ser majoritària? ¿És aquest, el concepte que Espanya té de la democràcia?

Per Jaume Pros

Arxivat a Altres
3 comments on “Si guanya Bildu
 1. Oriol López ha dit:

  No esperava pas una actitud democràtica de la vicepresidenta del govern espanyol. Cada cop que parlen, queden ben retratats.

 2. Tomàs ha dit:

  El País Basc té l’immens avantatge de disposar d’uns sistema fiscal quasi bé immillorable. Els seus comptes són pràcticament els millors, juntament amb Navarra (que també disposa d’uns sistema fiscal particular).

  Aquest sistema dona als partits polítics (curiosament en allà tots els partits, inclòs PSOE i PP estan a favor d’aquest sistema) un bon marge de tranquil·litat per fer front al futur, amb la qual cosa el debat es pot centrar més en temes purament polítics.

  Penso que Bildu, PNB i altres forces nacionalistes es menjaran la major part del pastís i que veurem com PSPB i PP van de baixa.

  Això els fa molta por a PSOE i PP. De moment el PP ja ha mogut fitxa i a manat que a Galícia es facin eleccions el mateix dia que al País Basc. Tot sigui que amb l’èxit que esperen tenir a Galícia puguin tapar el fracàs al País Basc.

  Si les forces més nacionalistes tenen el poder al País Basc, veurem com es planteja el tema de la independència. Serà interessant. En allà ja tenen la caixa, solament els manca la clau.

  • Oriol López ha dit:

   Tot i que fiscalment puguin estar molt millor que nosaltres, encara han de pagar uns diners a un estat hostil que no els beneficia gens, i tampoc no manen de casa seva ja que, com a Catalunya, qualsevol llei emanada del Parlament Basc pot ser derogada sense cap contemplació per l’estat espanyol. Cap país pot prosperar realment en aquestes condicions, sotmès als capricis d’un estat hostil.
   Gràcies per comentar, Tomàs.

Els comentaris estan tancats.

Ciència i Tecnologia al Twitter

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
%d bloggers like this: