MENTIDES FONAMENTALS SOBRE LA INDEPENDÈNCIA

La manifestació independentista de l’11 de setembre és la més gran de la història del nostre país (un milió i mig de persones). I nosaltres podem dir amb orgull que hi vam ser. Paral·lelament, i d’una manera més o menys interessada i planificada, s’han tornat a fomentar algunes teories destinades a generar dubtes (i fins i tot por) entre els catalans. Són plantejaments conegudíssims, però que, a base d’insistir-hi, volen minar el nostre estat d’ànim. Avui aquestes teories ja les podem qualificar de «mentides fonamentals sobre la independència».La independència de Catalunya l’han de decidir tots els espanyols. No es coneix cap cas d’enlloc del món on la independència d’un país la decideixi l’Estat del qual es pretén sortir. Qui vol marxar és perquè considera que hi guanyarà. Per tant, qui perd una part del territori sap que acabarà perdent alguna cosa i mai no acceptarà la secessió de bon grat. A més el dret internacional mai no ha reconegut que el dret a l’autodeterminació passi pel permís o l’acceptació d’una ciutadania aliena al territori que vol ser lliure.

El boicot d’Espanya ens arruïnaria. El mercat espanyol compra productes catalans, perquè els interessa, no pas per fer-nos cap favor. Si el dolor de viure la secessió de Catalunya els porta a comprar productes més cars o de pitjor qualitat, hauran d’assumir-ne les conseqüències. I recordem que per als empresaris els diners no tenen pàtria. A més a més, el constant boicot al nostre cava ha demostrat que és possible obrir-se a uns altres mercats que, fins i tot, ens permeten multiplicar les nostres exportacions. Cap país no pot dependre exclusivament i al cent per cent d’un altre país veí en les seves relacions comercials.

Espanya no ho acceptarà i es pot iniciar un conflicte greu. Si passés, tota la responsabilitat seria d’Espanya, que és qui decidiria intervenir en les nostres institucions, o, com diu algun militar, d’intervenir-hi militarment. Els catalans no tenim ni exèrcit ni cap ganes de conflictes violents. Aquí no hi pot haver cap guerra, perquè com a mínim falta un dels dos bàndols per lluitar. Per tant, Espanya sabrà si vol actuar com un país genocida contra la població civil i als ulls de tot el món.

Sortirem d’Europa. I això, ¿qui ho diu? Per primer cop, la Unió Europea s’ha pronunciat sobre la hipotètica independència de Catalunya: el seu president, Durao Barroso, ha considerat que cal valorar-la en clau internacional. A tot estirar, i si ens interessés, hauríem d’iniciar un nou procés d’ingrés en els òrgans europeus i en el seu sistema monetari, dels quals no formen part ni Andorra ni Suïssa (i per a aquests països no sembla que s’hagi acabat el món).

Ningú no ha dit mai que el camí hagi de ser senzill. Esclar que trobarem dificultats. ¿Algun cop al llarg de la nostra història ho hem tingut fàcil? El viatge estarà ple d’entrebancs. Això ho sabem. Però és clar que tenim la força de la raó, el dret a ser el que vulguem ser i la unió de tants i tants catalans. Som imparables. Ara, més que mai, amb il·lusió i optimisme, empenyem en el mateix sentit, perquè mai com ara no ho hem tingut tan a tocar.

Per Jaume Pros. Article publicat al setmanari El Vallenc, 14/9/2012

Arxivat a Cultura i Societat
12 comments on “MENTIDES FONAMENTALS SOBRE LA INDEPENDÈNCIA
 1. Tomàs ha dit:

  Està clar que haurem d’aguantar de tot, mentides, intents de tota mena per desestabilitzar-nos, fer-nos por…, de tot. Abans també era així, però ara tot això es redoblarà.

  Responc als apartats del teu post:

  1.- És la via dels que voldrien que el procés el dirigís Espanya i la seva legislació. Lògicament aquest procés no té cap sentit per a Catalunya. És ridícul plantejar-ho.

  2.- Espanya encara és el mercat més important per Catalunya (aquest darrer trimestre Catalunya va vendre el 47% de les seves exportacions a Espanya), ara bé, la internacionalització de les nostres empreses va a més i ja es ven més fora, que no pas al mercat espanyol. No hi ha dubte que un boicot afectaria l’economia, però és difícil de quantificar. També des de Catalunya es podrien boicotejar les productes espanyols.

  3.- Crec que no ho acceptaran. Crec que hi haurà un conflicte greu però dins el marc democràtic (encara que amb actituds poc democràtiques). A banda del Govern, també el PSOE s’haurà de plantejar com vol passar a la història (perquè si això passa, és història). També els Borbons actual s’han de plantejar si volen ser com els seus avantpassats del segle XIX o ser ciutadans del segle XXI.

  4.-

 2. Tomàs ha dit:

  Hola, he enviat el comentari abans d’haver-lo acabat.

  Segueix…

  4.- He llegit articles i he escoltat el que ha dit el president i el portaveu de la Comissió Europea, així com el Comissari Almunia. La conclusió és que el Dret Internacional disposa de diferents vies per a casos com el nostre. Ara bé, no s’ha donat fins ara un cas d’aquest en un Estat de la Unió Europea. Lògicament tot això s’hauria de parlar. No crec que interessi a ningú que Catalunya restés fora d’Europa quan en aquests moments ja en formem part. És un cas especials. És per això que Catalunya i tots nosaltres hem d’explicar internacionalment molt bé tot el que passa.

  Què la premsa més influent del món parli del tema ens és molt beneficiós. El tema de la Independència de Catalunya ja està en el mapa polític mundial. Ara es tracta de fer les coses ben fetes.

 3. Un Ganxó ha dit:

  L’altre dia, l’endemà de la manifestació, a la tertúlia d’en Cuni sortí un escriptor (lamento no recordar el nom) que ha escrit Delenda Espanya qui digué: Com s’entendria que no ens donessin la independència, quan a Bèlgica s’està gestant un procès semblant al nostre ??.
  Què passaria amb el Símbol Brussel·les, eix avui de la unitat europea ?? També hi entrarien els tancs ??. Quina imatge donaria aquest fet al món, si els flamencs fessin un referèndum i sortís amb un SI a la independència com una casa ??

 4. Oriol López ha dit:

  Hem d’estar molt atents que no infiltrin en els nostres caps, a través dels múltiples i subtils mitjans de que disposa l’estat espanyol, cap d’aquestes mentides.

 5. jaumepros ha dit:

  Gràcies pels comentaris, tan enriquidors!

 6. Josep Massana ha dit:

  Yo no vaig poder anar a la Manifestació del 11s2012 :-( per lo tant, potser que estigué errat amb la meva opinió. Si así es, prego que tingueu la bona voluntad de disculpar-me. La xifra de 1.500.000 crec que es curta. Se que es la xifra oficial que van donar la policia municipal y els mossos pero, com sempre que passa amb aquets casos, les xifras oficials están per sota de la realitat. Es molt cert que els castellans intentaran i intentan posar-nos al cap lo que dius pero ya som una mica grans perqué ells es pensin que ens asustaran així de fàcil. Pero está més que be que aviseu. Mercès per fer-ho. Salutacions.

 7. Genis ha dit:

  S’ha de tenir en compte la possible secessió d’Escocia. No crec que deixin també Escocia sense UE. A més, s’insinua un possible pacte secret amb Escocia. Això marcarà un possible camí.

 8. Maria Boix ha dit:

  Un Ganxó, l’autor de Delenda est Hispania és Albert Pont.

  Respecte al boicot vers els productes catalans, us recomano veure aquest vídeo, a partir del minut 13:50, ho explica molt bé.

  Respecte al punt Sortirem d’Europa:
  El vídeo anterior
  http://bit.ly/PngVF6
  http://www.directe.cat/noticia/236861/es-espanya-qui-podria-queda-fora-de-la-unio-europea

 9. @PdeCatalunya ha dit:

  Avanç de començar rectificar una dada incorrecte, no vau ser un milió i mig de persones a la manifestació del 11 de setembre, sinó 600.000:

  Unas 600.000 personas en la manifestación independentista:

  http://www.lavanguardia.com/politica/20120914/54349577571/manifestacion-independentista-600-000-personas.html

  1. Sempre dic que els assumptes que afecten directament a Catalunya els tenim que decidir els catalans, i només els catalans. Per ser coherent amb aquest argument penso que els assumptes que afectin al conjunt d’España és a tots els espanyols els qui ens toca decidir i, per tant, la separació d’una part de l’Estat l’hem de decidir entre tots.
  De totes maneres, ¿te Catalunya dret a la autodeterminació? Segons el dret internacional NO:

  http://elprincipatdecatalunya.blogspot.com.es/2012/09/el-derecho-de-autodeterminacion.html

  2. No, el boicot de la resta d’Espanya no ens arruïnaria, el que ho faria seria trencar l’Estat on vivim. Uns exemples:

  Amb la independència, ¿seriem més rics i viuríem millor?

  http://mitesimentides.wordpress.com/2010/05/30/amb-la-independencia-seriem-mes-rics-i-viuriem-millor/

  Lara: ‘Si Cataluña fuera independiente, el Grupo Planeta se tendría que ir’:

  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/09/28/espana/1348832591.html

  Nervis entre l’empresariat per la possibilitat d’una consulta independentista:

  http://www.eldebat.cat/cat/notices/2012/09/nervis_entre_l_empresariat_per_la_possibilitat_d_una_consulta_independentista_101895.php

  3. Per desgracia si Catalunya es separa d’Espanya si sortiria de la Unió Europea, perquè qui es membre de la unió és l’Estat espanyol. Fa pocs dies la Comissió Europea ho va deixar ben clar:

  Europa recuerda que la independencia de Cataluña la dejaría fuera de la UE:

  http://www.vozbcn.com/2012/09/11/125665/independencia-cataluna-fuera-ue/

  I no és la primera vegada…

  La UE rechaza modificar el Tratado de la Unión para facilitar la admisión de una hipotética Cataluña independiente:

  http://www.vozbcn.com/2012/06/04/116586/ue-rechaza-facilitar-independencia/

  Altre exemple:

  Independencia y Unión Europea:

  http://mitesimentides.wordpress.com/2010/07/21/independencia-y-union-europea/

  Aquesta és la realitat…

  • jaumepros ha dit:

   La teva realitat es basa en les dades del govern espanyol del PP, les meves en les dades dels Mossos d’Esquadra. Jo hi era allà, i parlar de 600.000 far pixar de riure. La Voz de Barcelona és un niu d’ultres: no t’escarrassis, per tant, posant enllaços d’un lloc catalanòfob fins al paroxisme; En aquell lloc n’hi pots trobar milers, de “notícies” ultranacionalistes. Salutacions.

  • Josep ha dit:

   La delegació del govern no té cap credibilitat. Només cal veure els mitjans internacionals. Ell si són objectius !!!!

 10. SantiS ha dit:

  No se si seria tant dolent sortir d’Europa i de l’euro. En el darrer Singulars, a en Jonathan Tepper no li semblava pas malament, fins i tot ho aconsellava. O sigui, que un argument menys pels constitucionalistes.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: