Mentides fonamentals sobre la independència (i 2)

El ressò que va tenir el «Sense embuts» de la setmana passada i la gran quantitat de missatges rebuts m’obliga a escriure’n una segona part. Seguim, doncs, analitzant algunes de les falsedats que ja han esdevingut fonamentals en el procés d’independència de Catalunya.

Ara no és el moment, perquè hi ha temes més importants. Hi ha qüestions en aquest moment que ens preocupen moltíssim, sobretot la crisi econòmica i la xacra de l’atur. Aquests i molts altres temes no són aliens al debat independentista. Ben al contrari, hi van estretament vinculats, perquè quan parlem d’independència parlem de la globalitat de tot allò que ens afecta, no només d’identitat. D’altra banda, és una evidència que aquells que no volen ni sentir a parlar de la independència sempre trobaran excuses per posposar-la in aeternum.

La independència va contra Espanya. La independència no va contra ningú i va a favor de Catalunya. Totes les persones implicades seriosament en el procés saben que una nació no es pot bastir sobre l’odi. Ni les multitudinàries manifestacions, ni les grans concentracions de públic (per exemple, esdeveniments esportius), ni els mitjans de comunicació, ni personatges rellevants, mai no han transmès, fins ara, cap missatge que amenacés ningú. Sabem que demanar reciprocitat potser és demanar massa.

La independència perjudicarà econòmicament Catalunya. El Cercle Català de Negocis, Germà Bel, Xavier Sala Martín, Santiago Niño Becerra, Ramon Tremosa…, tots contradiuen una afirmació que no es basa en cap estudi conegut. I el Col·legi d’Economistes de Catalunya diu: «La situació actual és summament injusta.» Commou tanta preocupació pel nostre benestar per part, sobretot, dels mitjans que fa dècades que ens fan la vida impossible: El Mundo, ABC, La Razón… Que no pateixin: així que ens n’anem, Espanya serà més rica.

Les persones castellanoparlants o d’origen espanyol perdran drets. Parlo castellà molt sovint (perquè sóc fill d’una extremenya) i em sento greument insultat quan alguns es dediquen a vendre aquesta imatge de l’independentisme. És indigne que des d’ideologies uniformitzadores, i que durant tant de temps han menyspreat la nostra societat, agitin ara els instints més baixos de persones amb bona fe, però totalment desinformades. La Catalunya del futur només pot ser plural i integradora (com ho ha sigut sempre). Cap altra opció no és possible i ningú amb seny ni defensa ni defensarà res que no sigui així.

En un món sense fronteres la independència és un contrasentit. El que és un contrasentit és que això ens ho diguin els mateixos que tremolen quan es parla de cedir un mil·límetre de la seva sobirania a l’illot de Perejil. Al ritme del «Yo soy español, español, español…», ens diuen que voler ser catalans de ple dret és una demanda del segle XIX. Desapareixen les fronteres econòmiques, però no en desapareix cap ni una de les nacionals. Catalunya és una de les nacions més antigues d’Europa, amb tradició parlamentària i europeista: amb Catalunya, Europa serà més Europa.

La llista podria ser més llarga. El poc espai m’obliga a deixar-ho aquí. Vostè, amic lector, haurà pensat en més mentides relacionades amb Catalunya i la independència. Tot segueix el seu curs i encara en sentirem de més grosses. Cal, entre tots i amb serenor, rebatre-les amb arguments. Ens en sobren.
Per Jaume Pros

Article publicat al setmanari El Vallenc, 21/9/2012

Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Mentides fonamentals sobre la independència (i 2)
  1. Oriol López ha dit:

    Sí, com dius, és com a mínim sospitós que els que ens diuen que amb la independència hi perdrem siguin els mateixos que sempre s’han dedicat a difamar-nos i a linxar-nos. Potser seran ells els que hi perdran, ja que, un cop siguem independents, ja no tindran cap raó de ser.

  2. […] Como un pequeño aporte de mi parte  para mostrar otra de las caras de la moneda a los castellano parlantes,  de fuera de España, que tal vez  sólo oyen los mitos y se les dificulta entender las respuestas   mayormente  en Catalán,  me tomo la libertad de  hacer una  traduucción parcial de un  preclaro artículo publicado en  ”desde la mediterranea“ […]

  3. Tomàs ha dit:

    Molt d’acord amb el que dius.

    En un moment o en un altre, el nostre Govern o un conjunt de Partits Polítics catalans hauran de fer un tríptic en el qual s’expliqui, i de pas es contradigui tanta mentida. En un altre cas, hi ha el risc que persones poc informades se’ls creguin. Aquesta pluja fina de mentides es filtra en la societat i les persones comencen a sospitar que els d’aquí no els diuen la veritat. Crec que aviat s’ha d’informar al país de tots els detalls del procés.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: