LA SAGNIA DELS LLIBRES DE TEXT

El passat 12 de setembre va començar el nou curs escolar. I, un cop més, els pares i mares hem hagut de fer front a una inversió extraordinària en matrícules, llibres, material divers, activitats extraescolars, etc. I això ho hem fet pensant que tot plegat és per al bé dels nostres fills (¡què no faríem pels nostres fills!). Però també amb la convicció que, un altre cop, ens tornen a aixecar la camisa, perquè la despesa no és pas optativa.

El nombre de famílies que estan vivint una situació econòmica dramàtica és molt gran. I és per això que moltes hauran de fer mans i mànigues per afrontar una penitència que ens volen fer empassar com un dret bàsic: el dret a l’educació. Però realment estem parlant de l’obligació d’efectuar una despesa que ben bé podria ser innecessària i que s’amaga al darrere del lucratiu comerç dels llibres de text.

Així, tot i que hem de ser comprensius i entendre que el material escolar i les activitats fora de l’horari escolar s’han de pagar (això ningú no ho pot discutir), és evident que el negoci que s’ha muntat al voltant dels llibres de text és una autèntica vergonya. Ni els llibres valen el preu que costen, ni hi ha cap necessitat objectiva d’obligar les famílies a comprar cada any llibres nous (és una indecència canviar constantment una petita part dels continguts per fer-los inservibles d’un curs a l’altre).

Cada any les empreses editores de llibres de text facturen prop de 1.000 milions d’euros. Això suposa que aquestes editorials tenen assegurat cada any gairebé el 30% de la seva facturació total, que complementen amb la resta de publicacions i altres vies de negoci. Curiosament, la majoria d’aquestes editorials formen part de complexos entramats que acaben apuntant cap a importants grups de pressió política, mediàtica i fins i tot religiosa.

Davant d’aquest panorama, pares i tutors ens veiem jugant a aquest pervers joc en què sempre acabem perdent, perquè, sense llibres de text, els nostres fills no es poden escolaritzar. Són llibres que, de vegades, reiteren conceptes i augmenten el nombre de pàgines innecessàriament i que, en tots els casos, sense excepció, van farcits d’exercicis per omplir, cosa que impedeix de manera indecent que no es puguin reutilitzar el curs següent.

Caldria cercar mètodes de reaprofitament de llibres per poder garantir la igualtat entre els alumnes. Hi ha centres que fa temps que han optat, per exemple, per sistemes d’emmagatzematge de llibres de text que cedeixen als alumnes a canvi d’un dipòsit per garantir el bon ús del material (els exercicis, com s’ha fet tota la vida, s’escriuen en una llibreta). En cas que en finalitzar el curs el llibre de text es retorni en bon estat, el dipòsit es retorna; si el material s’ha fet malbé, l’usuari haurà de reposar l’exemplar.

En dos cursos, els llibres de text s’han apujat un 5’5%. A això, hi hem d’afegir que s’han reduït espectacularment els ajuts perquè les famílies amb dificultats econòmiques puguin comprar-los. Aquest horitzó tan negre hauria de fer que les autoritats educatives trobessin solucions urgents que frenessin el que és clarament un negoci lucratiu, a costa d’una injustícia d’enorme magnitud que escanya, encara més, les malmeses economies familiars.

Publicat al setmanari El Vallenc,28/9/2012

Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “LA SAGNIA DELS LLIBRES DE TEXT
 1. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord amb tu, això dels llibres de text és un escàndol!

 2. Maria Boix ha dit:

  A la meva època, molts no els vaig obrir mai, això sí, molts els vàrem aprofitar els tres germans.

  A sobre, hi ha professors amb manies que exigeixen com han de ser les llibretes, els llapis… en els temps que corren hauria de ser de diferent manera.

 3. jaumepros ha dit:

  Moltes gràcies pels comentaris!

 4. Sònia ha dit:

  Als meus llibres de text hi havia més dibuix que text i pesaven un munt, sobretot els de secundària. Un dia vaig pesar la motxilla: 10 kg. Una vergonya, i a més a més mai no donava temps d’acabar-los…

 5. Francesc ha dit:

  A Califòrnia hi ha en marxa una iniciativa del govern per crear una biblioteca de llibres de text digitals gratuïts i lliures:

  http://m.theatlantic.com/technology/archive/2012/09/california-takes-a-big-step-forward-free-digital-open-source-textbooks/263047/

  Ara que venen eleccions… quants partits s’animaran a posar al programa alguna cosa semblant? Això si que seria un bon servei als ciutadans!

 6. […] i un d’individual. De moment, per començar a endinsar-vos en el tema, llegiu l’entrada següent. Quin és el comentari que hi deixaríeu? Escriviu-lo aquí. Obtindreu 1 punt si el comentari no […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: