La reducció de l’activitat agrària i del pasturatge, el desplaçament de la població rural cap a la gran ciutat, la presència de noves urbanitzacions en mig del bosc i altres factors han trencat l’equilibri agroforestal i han deixat els boscos abandonats i exposats a freqüents incendis forestals devastadors.
La campanya #1catala1cabra , al seu manifest:
– Evidencia com aquest seguit de canvis perjudiquen greument els boscos, si no modifiquem radicalment la gestió dels boscos, els condemnem a ser pastura de les flames.
– Afirma que la gestió actual dels boscos ha fracassat i presenta les millors estratègies tradicionals en prevenció d’incendis forestals: la crema controlada, el desbrossament mecànic i el desbrossament amb animals o pasturatge.
– Ressalta la importància de convenis entre ramaders i administració, o qualsevol altra fórmula que revaloritzi l’ofici de pastor, com a garant del futur dels boscos.
– Conclou afirmant que el de pastor és un ofici tradicional per a un futur sostenible del bosc.
#1catala1cabra, una lliçó de seny que ens aporta fórmules de gestió sostenible del bosc.
Sophia Blasco Castell
Receptes per Viure Bé!
Una bona manera de treure un profit econòmic del bosc, protegint-lo.
;-)
Ja n’estic d’acord en el que dius, però no oblidem que els “amos” dels boscos, siguin públics o privats, haurien de tenir més cura de la neteja dels boscos.
Tot el que dius també em sembla correcte i encertat, però de difícil solució perquè l’èxode a les ciutats és una realitat, i malgrat hi ha joventut que cerca altres maneres de viure, s’apropen al camp i es converteixen en emprenedors (nous conreus, petites fàbriques de mel, formatges i altres derivats lactis…), sembla difícil que això compensi la situació que hi podia haver als camps fa 50 o 60 anys.
Poder la crisi va plena d’oportunitat!
Gràcies per comentar, Tomàs.