L’arribada del paper a Europa

"Paper work", de Muffet (Liz West), al FlickrEl paper va ser inventat a la Xina abans de la nostra era i es difongué per tot el món durant l’Edat mitjana. La fabricació del paper arribà a Samarcanda l’any 751 quan foren fets presoners dos paperers xinesos, els quals l’introduïren en el món àrab; el 793 s’obria a Bagdad una fàbrica de paper de la mà d’uns artesans xinesos. Els àrabs monopolitzaren la fabricació del paper a Occident durant aproximadament cinc segles, abans que penetrés a Europa; i l’introduïren a la península ibèrica l’any 1150, creant a Xàtiva una de les primeres fàbriques de paper d’Europa.

Font: “El libro ayer, hoy y mañana” (1973), de Guillem Díaz-Plaja (1909-1984).

Degut a aquesta introducció del paper a Europa per Xàtiva, no ens ha de sobtar que a l’origen de la denominació actual del paper  en diferents llengües europees, en anglès també, hi trobem la paraula catalana paper. Podeu llegir més sobre aquest punt a l’article La paraula anglesa “paper” ve del català paper… , de Manel Capdevila.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “L’arribada del paper a Europa
 1. biblioaprenent ha dit:

  Altres versions diuen que l’entrada a Europa va ser primer per Sicilia.No està clar del tot.

  • Oriol López ha dit:

   Respecte de la hipòtesi d’una entrada del paper per Sicília, el fet que a moltes llengües europees la denominació del paper derivi de la catalana, com explica en Manel Capdevila a l’article referenciat, és com a mínim un punt més a favor de la teoria que defensa l’entrada per Xàtiva. Gràcies pel teu comentari.

   • biblioaprenent ha dit:

    sí, crec que tens raó.He mirat un parell de coses i semblen confirmar ho de Xàtiva, i fins i tot és possible que molts anys abans ja tinguessin paper a Córdoba.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: