#EspañolizarEs

 

Podria dir que han tornat però estaria pecant d’ingenuïtat. Potser el millor seria dir que han sortit de l’armari. Finalment s’han desfet de la naftalina i han trobat l’espai adient per escampar la seva ferum a objecte antic. La vella guàrdia del franquisme ha alçat la veu amb força i estic convençut que ho ha fet perquè se sent amenaçada. El seu vell ordre, basat en el dret de conquesta, està en crisi. I les matèries primeres d’aquesta crisi són la pèrdua de la por dels catalans i la força de la democràcia, aquella democràcia a la qual es van adscriure perquè era la seva única possibilitat de supervivència. Però ara el seu món s’ensorra. La seva dialèctica, les seves mentides, la seva demagògia, la seva aposta ferma per la imposició han quedat ben paleses amb una sola frase: “nuestro interés es españolizar a los alumnos catalanes”.

 

Darrera d’aquesta declaració de principis hi ha tota una arquitectura mental exterioritzada per un polític, l’inefable Wert, que té l’estrany do de ficar la pota digui el que digui i faci el que faci. Que aquesta persona sigui la màxima responsable de la política cultural d’Espanya és com promocionar a Ortega Cano perquè sigui qui encapçali la Dirección General de Tráfico. Això sí, li hem d’agrair que hagi explicitat (i ja era hora) les verdaderes intencions de la dreta castradora i imperialista que està portant a aquest país a les més altes cotes de misèria moral i social que els més vells recorden.

 

No és necessari ser Freud per saber que darrera el verb “españolizar” s’amaga la creença en una certa superioritat ètnica. Nosaltres, els catalans, som per a aquesta gent una mena d’indígenes que encara estan per socialitzar i/o españolizar. Són els ecos d’aquell 1492 quan, amb l’excusa d’una evangelització mal entesa, “l’imperi espanyol” va decidir que els indígenes que es van trobar (en el que en realitat va ser una trobada de cultures) estaven per sota de la seva visió del món i que, en conseqüència, tenien carta blanca per realitzar un dels genocidis culturals més bàrbars que s’han fet en nom de la “civilització”. Per a Wert els alumnes catalans no estan civilitzats. Cal adoctrinar. Cal inocular una determinada visió. Cal que creixin amb un pensament únic. Tant se val si aquest pensament ha estat refusat per la immensa majoria dels catalans. No importa si tan sols 12 famílies han demanat escolaritzar als seus fills en castellà. No té cap valor que aquestes 12 famílies siguin menys que els 18 diputats aconseguits pel PP a les darreres eleccions. Aquí l’únic important és colonitzar, aprofitar-se del dret de conquesta aconseguit l’any 1714 i prorrogat al 1939. Van guanyar al camp de batalla. El món va oblidar els afusellaments, la repressió, les tortures, les imposicions, les coaccions, les amenaces i la doctrina de la por. Quan va acabar la segona guerra mundial encara quedava un reducte del feixisme a Espanya i el món va mirar cap a un altre costat. Gràcies, oncle Sam!

 

Ara se senten victoriosos, se senten dipositaris d’una vella missió, se senten els guardians d’una manera d’entendre la organització de la societat, l’economia, la cultura, l’educació… I no volen dialogar, no volen negociar, no volen pactar… però alhora tenen por. Si la seva visió monolítica no estigués en crisi, restarien muts. No dirien res. Es limitarien a mirar cap a un altre costat i a deixar que els nacionalismes perifèrics aixequessin les banderes de sempre. Però no és així. Parlen perquè tenen por. És la por a la força de la gent. 

@alexsocietat

http://societatanonima.wordpress.com/

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “#EspañolizarEs
 1. Maria Boix ha dit:

  I l’energumen torna a desvariejar:

  Wert: Qui pensi que espanyolitzar els alumnes catalans és franquista “té un problema de categories mentals” http://ow.ly/eo8ig

  Al pas que va, quan siguem independents, li haurem de fer un monument. Fins i tot hi ha espanyols que viuen a Espanya que es voldrien independitzar si fossin catalans. I que aquest sigui Ministre d’Educació! De debò que, triant ministres s’hi varen lluir.

  Jo, que passaria això, ja m’ho temia amb l’Aznar.

 2. Oriol López ha dit:

  Es veu que Wert i la seva colla volen rescatar de les llibreries de vell els manuals de “Formación del espíritu nacional” i tornar a editar-los com a textos escolars.

  • Maria Boix ha dit:

   Abans aprofitàvem els llibres des germans, ara aprofitaran els del avis. Quina creu!

 3. yeagov ha dit:

  Crec que la galeria de “Pares de la Pàtria” (encara que sigui irònica) haurà d’incloure a Wert, Losantos, Marhuenda, Pedrdojota, Vidal-Quadras, etc. Mai tan pocs han fet tant per convèncer a molts catalans que la independència és possible.
  Això d’espanyolitzar sona a evangelitzar, sembla que alguns a Espanya continuen tenint en ment continuar la reconquesta.

 4. Maria Boix ha dit:

  I penseu que ho estan fent en un temps rècord. Si ens arribem a independitzar, que espero pel nostre bé que sí, als llibres d’història ho hem d’incloure i en un futur ni s’ho creuran.

  • yeagov ha dit:

   Els catalans som un poble amb molt bona memòria, quan un poble petit vol sobreviure si no té exèrcit està obligat a tenir memòria.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: