Universitats i recerca en el darrer discurs del president Mas al Parlament

El discurs que va pronunciar el president Mas durant el debat d’orientació política general del govern va ser històric, amb referències a la  convocatòria d’eleccions anticipades, el pacte fiscal i la transició nacional. També hi va haver nombroses referències a la situació econòmica i als instruments que cal utilitzar per reactivar-la. En aquest article analitzarem les referències a la ciència, la recerca, la innovació i les universitats que el president va esmentar-hi .

El president Mas durant l’acte d’inauguració del nou centre de recerca del grup farmacèutic Esteve al Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Imatge: http://paginadelrector.ub.edu

El president Mas durant l’acte d’inauguració del nou centre de recerca del grup farmacèutic Esteve al Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Imatge: http://paginadelrector.ub.edu

A la part central del discurs, el president Mas va fer tot un seguit de reflexions abans d’analitzar com abordar els grans projectes de reactivació econòmica, creació d’ocupació i manteniment del nucli dur del nostre estat del benestar. Aquestes reflexions abraçaven àmbits com ara la immigració, les polítiques socials, la sanitat, l’educació, la funció pública i el teixit associatiu. La cinquena reflexió, concretament, es referia explicitament a la recerca i la innovació:

Cinquena reflexió. Catalunya ha de seguir treballant sense abaixar la guàrdia en la seva aposta per la producció científica, la innovació i la recerca. En moments de dures restriccions pressupostàries, cada euro invertit en aquest camp ha de tenir el màxim retorn. Fa pocs dies, amb motiu del pregó de la Mercè, el director de l’Institut de Ciències Fotòniques, el doctor Lluís Torner, explicava que el nostre país podia aspirar, en una sola generació, a formar part de l’elit mundial en matèria de recerca. Un repte així canvia la fesomia d’un país.

Després de la sisena i darrera reflexió, el president va passar a descriure de manera resumida els principals eixos d’actuació  del seu mandat de dos anys. Mentre analitzava el quart eix, suport a la política industrial, Mas es referí a l’R+D en un àmbit sectorial molt concret, el del les TIC:

El Govern ha realitzat un concurs a gran escala concentrant tota la inversió en telecomunicacions de la Generalitat i les seves empreses públiques a través d’una fórmula pionera a Europa –els diàlegs competitius–, i amb el resultat següent: estalvi de despesa d’un 28 per cent, millora tecnològica i compromís de nous projectes industrials d’innovació i de recerca en l’àmbit de les TIC; és a dir, estalviem diners, modernitzem serveis i aconseguim inversions estratègiques (…).

El cinquè eix el va dedicar a la nova orientació de la formació professional i els canvis en el model universitari, i personalment destacaria els següents punts: els nous criteris de la programació universitària per al període 2012-2015, la reestructuració de l’oferta universitària de grau i màster,  la nova política de preus dels serveis universitaris i la gestió del primer fons de beques propi de la Generalitat de Catalunya adreçat als estudiants universitaris (beques Equitat i Excel·lència Acadèmica). També en aquest eix es va referir a la futura Llei de la ciència i al pla Serra Húnter.

La propera Llei de la ciència ha de servir per dibuixar un marc de referència ordenat i competitiu per a la recerca al nostre país. I de cara al proper curs es podrà prosseguir amb el pla Serra Húnter 2012-2015, que permetrà incorporar professorat permanent d’excel·lència en docència i recerca.

Durant el vuitè eix, Artur Mas parlà del redimensionament dels centres d’innovació, a fi que guanyin dimensió i massa crítica.

Finalment, durant l’apartat dedicat a l’acció de govern destinada a mantenir el nucli dur de les polítiques de benestar i cohesió social, el president també va esmentar un parell d’accions concretes sobre recerca en un àmbit sectorial molt específic, el de la salut:

S’ha creat lObservatori d’Innovació en la Gestió de la Salut de Catalunya per compartir bones pràctiques entre centres proveïdors.

S’ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació 2012-2015, i s’ha establert un model de finançament basat en resultats.

Per tal de completar l’anàlisi, aquest és el núvol de paraules (o tag cloud) que he confegit sobre la base de les 50 paraules més esmentades pel president Mas en el seu darrer discurs (cliqueu a sobre del gràfic per augmentar-ne la grandària):

Núvol de paraules basat en el discurs del president Artur Mas pronunciat al Parlament durant el darrer debat sobre l'orientació política general del Govern

Núvol de paraules basat en el discurs del president Artur Mas pronunciat al Parlament durant el darrer debat sobre l’orientació política general del Govern

És evident que en un discurs que té vocació d’exhaustivitat, i que aplega importants consideracions polítiques, no es poden fer moltes referències a un tema concret, com ara l’R+D+I o les universitats. Tot i amb això, penso que és positiu que l’R+D+I i l’àmbit universitari formin part de les reflexions que contextualitzen el gruix del discurs d’Artur Mas i siguin un dels eixos principals de l’acció del seu govern.

Catalunya ha de ser una economia basada en el coneixement. L’R+D i la innovació són elements essencials per afrontar la crisi, reactivar l’economia i assolir un creixement sostenible. La recerca i la innovació també poden aportar solucions als grans problemes als quals ens enfrontem en el nostre continent: la seguretat energètica, el canvi climàtic, el deteriorament del medi ambient, l’exclusió de grups vulnerables, l’envelliment de la població, les amenaces per a la salut… Per tot això, cal que en el futur es puguin mantenir a Catalunya els principals eixos de les polítiques en matèria científica aplicades els darrers anys: d’una banda, l’atracció i retenció de talent, amb l’excel·lència i la internacionalització com a referents; i de l’altra, l’increment sostingut pel que fa al finançament de la recerca, amb el gruix de la despesa destinat a les estructures de recerca, tant als centres de recerca com a les grans instal·lacions (com ara el sincrotró Alba o el supercomputador Mare Nostrum).

Anotacions relacionades:

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Universitats i recerca en el darrer discurs del president Mas al Parlament
  1. Oriol López ha dit:

    Els discursos tenen el seu paper, però ara caldrà veure els actes en què es concreta aquest discurs. Espero que de debò es faci una aposta forta per la salut, l’educació i la recerca en el nostre país.

  2. Un Ganxó ha dit:

    I tu, què en penses? Deixa’ns el teu comentari!, això és el què pregunta el requadre per a introduir un comentari. Doncs jo en penso que a mi, aquest Sr. Mas no em farà combregar amb rodes de molí. L’únic punt del seu programa electoral que ha acomplit, ha estat la de traure l’impost de successions i donacions, per al cap de tres setmanes o un mes començar amb les retallades sanitàries. Més a més no podem oblidar que si el Sr. Mas ara i avui està on està, i passant per un heroi, no és per voluntat pròpia, tota vegada que si la data 11 de setembre de 2012 no s’hagués interposat en el seu camí, avui tot continuaria tal com estava al dia 10.09.2012.

  3. […] Universitats i recerca en el darrer discurs del president Mas al Parlament […]

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: