La primera trucada telefònica interurbana

Narcís Xifra, imatge de la ViquipèdiaL’enginyer industrial català Narcís Xifra Masmitjà (1848-1934), director tècnic de la Casa Dalmau, fou pioner en la introducció de l’electricitat i del telèfon a Catalunya.

Després de la primera demostració d’Alexander Graham Bell, el mateix any, el 26 de desembre de 1877, en Narcís Xifrà va fer servir la línia telegràfica del tren per transmetre la primera trucada interurbana de Catalunya (i de la península) entre Barcelona i Girona. I dic interurbana perquè alguns dies abans, el 16 de desembre, se n’havien fet algunes experiències cobrint distàncies més curtes com les que comunicaven dues sales de l’Escola industrial de Barcelona.

Avui que tots anem amb el mòbil a la butxaca, ens costa d’imaginar un món sense telèfons i tot i que ara això de trucar per telèfon ens sembli una cosa tan simple, a principis del segle passat el seu ús no era encara gaire estès i per això es va aprofitar un nou mitjà, el cinema, per fer didàctica sobre el seu ús i les seves aplicacions. El vídeo següent, ”How to use a telephone” (1927), correspon a una pel·lícula que pretenia explicar al públic nord-americà l’ús d’aquest aparell:

Oriol López

Font: Passejades per la Barcelona científica (2002), de Xavier Duran i Mercè Piqueras

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “La primera trucada telefònica interurbana
 1. Maria Boix ha dit:

  Quines troballes que fas! A mi m’agradaven aquests telèfons perquè abans de començar a sonar feien “cling” i després sonaven, de manera que, si era a prop, contestava abans que comencés a sonar, el que trucava no entenia com m’ho feia. Conec una dona gairebé centenària que al·lucina amb els mòbils d’ara, troba curiós que serveixin per a tantes coses. És un aparell que ha tingut una evolució espectacular.

  • Oriol López ha dit:

   Sí, és una tecnologia que ha evolucionat molt en molt poc temps. Els mòbils han tingut un èxit sense precedents, fins i tot entre gent que habitualment no en vol saber res de la tecnologia.

   • Maria Boix ha dit:

    Jo et puc assegurar que en conec un que no té ni vol tenir mòbil, això sí, si li cal, te’l demana. Potser és una de les coses que més ha evolucionat.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: