La Setmana de la Ciència 2012 a Catalunya: 7 recomanacions

Avui comença la 17 edició de la Setmana de la Ciència, que s’allargarà fins al dia 25 de novembre i que enguany està dedicada a a l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom, l’Any Europeu per a l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional i l’Any de la Neurociència.

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals més importants en l’àmbit de la divulgació de la recerca científica i la innovació tecnològica. En el decurs de la Setmana, universitats, centres de recerca, parcs tecnològics, empreses o museus organitzen exposicions, cursos, visites, tallers, taules rodones, excursions o conferències que tenen com a objectiu acostar la seva tasca diària al públic en general.

D’entre els centenars d’activitats programades a tot Catalunya, m’agradaria fer-ne una selecció personal:

1) Assistir a una tertúlia científica i un cine fòrum de la mà de l’ACCC

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) col·labora en l’organització d’una tertúlia científica sobre neurociència, conduïda per Lluís Fuentemilla, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Universitat de Barcelona (UB), que tindrà lloc el 22 de novembre, a les 19.00 a la cafeteria del Centre cívic Can Deu a Les Corts (Plaça de la Concòrdia, 13). Per cert, en aquest enllaç trobareu més informació sobre altres xerrades impartides per investigadors de l’IDIBELL destinades a acostar la serva recerca a la ciutadania.

En el marc, també, de l’Any de la Neurociència, el 28 de novembre, a les 17.00, el Centre Cívic de Les Corts (Carrer Dolors Masferrer i Bosch, 33-35) acollirà la projecció del film “Mejor imposible”.  En aquesta pel·lícula en Jack Nicholson interpreta el paper d’un escriptor de novel·les d’èxit que pateix un greu trastorn obsessiu compulsiu que li dificulta greument la possibilitat de relacionar-se amb altres persones, fins que apareix  Helen Hunt, en el paper de la cambrera del restaurant on ell dina habitualment i… Bé, paga la pena la pel·lícula i el posterior cine fòrum. Trobareu la informació sobre les dues activitats en aquest enllaç.

2)  Aprendre més sobre paleontologia amb l’ICP

El programa de la Setmana de la Ciència de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont combina activitats al Museu de l’ICP a Sabadell, amb activitats en
col·laboració amb altres institucions. A banda de diverses xerrades o les jornades de portes obertes al Museu de l’ICP, destaca la possibilitat de veure de ben a prop les restes fòssils d’un dels homínids més coneguts del Miocè Català, l’Anoiapithecus brevirostris, conegut popularment com a Lluc.

3) Participar en alguna de les activitats del Nat

El Museu de Ciències Naturals (Nat) participa enguany a la Setmana de la Ciència amb tot un conjunt d’activitats que es duen a terme al Museu Blau i al Jardí Botànic. Entre les més destacables i com a novetat trobem la Mostra de tardor de bonsai i el taller de Kusamono (17 i 18 de novembre) al Jardí Botànic, i una xerrada i una sortida pel riu Besòs dissabte 24 en el marc de l’exposició “Àliens, la invasió de les espècies exòtiques”.

4) Fer una visita guiada al CESCA

Entre els dies 12 i 30 de novembre el Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) organitza unes jornades de portes obertes i ofereix visites guiades a les instal·lacions, per mostrar al públic els supercomputadors, les tecnologies avançades de comunicacions i els projectes de recerca científica que s’estan duent a terme amb les seves infraestructures. Les visites consten d’un recorregut per les instal·lacions i inclouen una breu xerrada sobre les activitats que realitzen i un passeig pel museu tecnològic de la supercomputació, amb maquinari històric.

5) Assistir a una jornada sobre la màgia de la física quàntica al mNACTEC

Els seguidors de la mítica sèrie The Big Bang Theory podran gaudir d’allò més durant la  jornada “La física quàntica: màgia quotidiana”, que tindrà lloc dissabte dia 24 de novembre, de 9.30 a 14.30 hores, al mNACTEC (Rambla d’Ègara, 270, Terrassa). Entre d’altres conferenciants, hi participaran Albert Bramon (el meu professor de Mecànica Quàntica durant tercer i quart de carrera a la UAB, ara professor emèrit del Departament de Física) i Andrés Aragoneses, professor de física de la UPC i company de l’ACCC.

6) Jugar al Research Your Mind (RYM)

Research Your Mind és un joc interactiu de format Trivial  (pregunta-resposta), disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook, que permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents àmbits de la ciència. Hi he jugat i val a dir que hi ha preguntes gens trivials :-)  .  Entre els participants se sortejarà un ordinador portàtil.

7) Participar en una passejada per la ciència i la història de Barcelona

En el marc d’aquesta setmana, la Secretaria d’Universitats i Recerca (Departament d’Economia i Coneixement) organitza dues rutes per descobrir la ciència i la història de Barcelona. Aquests itineraris, que duren dues hores i mitja i són aptes per a tots els públics, es duen a terme amb el suport d’un guia i les dramatitzacions d’intèrprets.

La primera ruta, anomenada Les fonts d’energia a la Ciutat Comtal: aigua, vapor i electricitat, dóna a conèixer el canvi tecnològic i energètic que s’ha produït a Barcelona al llarg de la història, concretament des del segle II fins als nostres dies. Aquesta passejada es farà dissabte 17 de novembre a les 9.30 del matí.

La segona ruta o passejada, que es titula Dones de ciència, tracta sobre el difícil camí que han hagut de superar les científiques a Catalunya des del segle XIV fins al segle XX, i gràcies a les quals s’han aconseguit trencar algunes barreres de gènere i s’ha impulsat l’avenç de la dona en el món científic. Aquesta ruta tindrà lloc dissabte 24 de novembre a les 10 del matí. Si voleu fer un tast previ del circuit, podeu donar un cop d’ull al vídeo introductori, així com a la resta de vídeos relacionats amb la passejada que es poden descarregar des del perfil institucional de recerca a la xarxa Facebook.

Ambdues activitats són gratuïtes i per apuntar-s’hi només cal enviar un correu electrònic (info@ventilador-cultural.com) o trucar al telèfon 93 345 22 53. Si voleu aprofundir sobre els indrets que es visiten durant les passejades, accediu a aquesta anotació.

Si voleu més informació sobre la resta d’activitats que es duran a terme al llarg de la setmana, us recomano que consulteu l’Agenda de Ciència de Catalunya, dintre del portal Recerca en acció, que  és un instrument molt útil per conèixer les activitats que es realitzen en una data o en un territori concret, o sobre una matèria determinada. El cercador de l’agenda també permet accedir a les actuacions segons el tipus d’activitat, públic al qual va adreçada o entitat organitzadora. Un altre punt de referència per saber què fer  i on anar durant aquests dies és l’Agenda de la cultura científica, d’Octavi Planells.

Enllaços relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “La Setmana de la Ciència 2012 a Catalunya: 7 recomanacions
  1. Oriol López ha dit:

    Una molt bona tria d’activitats. Me les marco a l’agenda.

  2. […] La Setmana de la Ciència 2012 a Catalunya: 7 recomanacions […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: