Com gestionarà les llengües el Govern de Catalunya Independent?

Parlar en català en tot moment és la millors defensa que podem fer del català!

En el marc polític d’un Estat Català, la gestió de les llengües que es parlin a Catalunya passarà a ser competència del Govern de Catalunya, davant aquesta perspectiva, cal plantejar-nos:
– Quin model de política lingüística volem aplicar des de l’Administració del nou Estat?
– Com es concretarà?
– Quin tracte i atenció han de rebre cadascuna de les llengües amb presència social duradora al territori?

El treball “Raons de ser d’un full de ruta per a la gestió de les llengües en la Catalunya independent” proposa obrir un debat i apunta algunes consideracions, a continuació n’he recollit aquestes:

“un marc de plena sobirania pot esdevenir una oportunitat única per garantir un futur de plena vitalitat a l’aranès i el català, donada la situació d’amenaça o desavantatge que ambdues llengües pateixen en altres territoris polítics. En aquest sentit, encoratgem a la ciutadania catalana i als seus representants polítics a donar prioritat absoluta a aquest objectiu en els drets, deures i garanties que s’atorguin als parlants de cada llengua.”

“donada la situació de desavantatge del català i l’aranès i el desig de protegir-los i promoure’ls com a patrimoni propi”

cal blindar legalment les llengües pròpies, i mantenir l’alerta davant les possibles andanades de l’espanyolisme (amb presència a Catalunya), que de nou instrumentalitzarà la llengua castellana i la seva comunitat de parlants en perjudici de les llengües pròpies de Catalunya, que sempre són les que tenen més a perdre”.

El treball “Raons de ser d’un full de ruta per a la gestió de les llengües en la Catalunya independent” ha estat realitzat pel Grup de Treball sobre la Gestió del Castellà en el Marc d’una Catalunya Independent, integrat per les filòlogues Montserrat Alberte i Sílvia Senz i el catedràtic de lingüística de la Universitat Autónoma de Madrid Juan Carlos Moreno Cabrera.
El professor Moreno Cabrera ha posat al descobert l’assetjament del nacionalisme lingüístic espanyol contra el català i les altres llengües de la península.

Sophia Blasco Castell
Receptes per Viure Bé!

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
11 comments on “Com gestionarà les llengües el Govern de Catalunya Independent?
 1. Maria Boix ha dit:

  El meu desig és que el català NO es perdi MAI. Massa generacions han lluitat perquè no es perdés i no tenien els mitjans que tenim ara.

 2. Oriol López ha dit:

  Aquest treball que esmentes fa unes aportacions molt valuoses al debat sobre aquesta qüestió i crec que és un tema prou important per a que en el si del futur Estat Català qualsevol decisió que s’adopti al respecte sigui sotmesa a referèndum de tota la ciutadania.

 3. Maria Boix ha dit:

  Sí, Sophia, ben blindades.

  El millor per a Catalunya serà que les decisions les prengui la ciutadania mitjançant referèndums. Vam ser nosaltres amb l’11S que vàrem empènyer els polítics. No esteu farts de decisions errònies com la d’ajudar la banca ensorrant el poble? Jo sí.

 4. Un ganxó ha dit:

  Perquè nosaltres els catalans hem d’estar sempre sotmesos als referèndums ?? Referèndum per si volem independència, confederació, Estat com Maschutsets, etc ??, I ara referèndum sobre les llengÚes o idiomes ??. Si triem independència, Català i aranès com idioma oficials i s’ha acabat l’orgue. Si ja prou difícil tindrem aconseguir un SI al referèndum per la independència, més difícil tindrem un SI al referèndum per a que el català sigui única llengua oficial del nou estat. I si sortís que el castellà ha de ser també llengua oficial, em pregunto: De què haurà servit la milionada d’euros gastats en la immersió lingüística de Catalunya ??. Posats a oficialitzar, si el castellà ha de ser oficial, llavors, que s’oficialitzin ja els fandangos, sevillanes, xotis, jotes aragoneses i que es derogui la llei anti curses de braus, com a màxim exponent de l’estat pluricultural que tenim en el nostre país i de la nostra ja assumida submissió que després de més de tres-cents anys se’ns ha incrustat al nostre ADN. Això sí, la sardana tant li fot, total per a què ??. Tot plegat, i en la meva opinió, tot això fot pena, perquè si el castellà ha de ser oficial, serà el tret final que acabarà amb l’agonia del nostre idioma.

 5. […] En el marc polític d'un Estat Català, la gestió de les llengües que es parlin a Catalunya passarà a ser competència del Govern de Catalunya, davant aquesta perspectiva, cal plantejar-nos: – Quin model de política lingüística …  […]

 6. Un ganxó ha dit:

  Sophia, aquestes no són pas les intencions de CiU ni d’ERC, llevat que s’hagin retractat a última hora i jo no ho sàpiga. Aquests dos partits han manifestat oficialitzar el català i el castellà en cas d’estat propi. De l’aranès, ni se’n ha parlat. Primer els de fora, i si queden escorries, després nosaltres. I així anem.

 7. Maria Boix ha dit:

  Jordi, jo també penso que el català i l’aranès haurien de ser les úniques llengües oficials, la proposta de referèndum l’he feta perquè, qui tots creiem que guanyarà, vol posar-hi el castellà i JO NO VULL!

  Si parlo de referèndums és perquè no vull que passi com ara amb l’afer de la banca, no vull que se salvi la banca i no ho he pogut decidir, han decidit per mi. Ho sento, no em refio dels polítics i vull ser jo qui decideixi.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: