Sobre els anglesos

"The Parlament by the Thamesis", de Mario Antronio Pena Zapatería, al Flickr

Sembla que una de les obligacions del periodista és tenir una opinió clara i precisa sobre el país on s’està. Hom pot veure el periodista que va en viatge turístic per un país, i us diu de seguida el com i el perquè de tot el que passa. Hi ha homes que dos dies després d’arribar a un lloc ja us expliquen fil per randa els més íntims racons de l’ànima col·lectiva dels seus habitants. La veritat és en molts casos que el concepte que el periodista té no és de dos dies després, sinó de dos dies abans del viatge. Però no importa: tanmateix la intel·ligència reposa quan té idees clares, encara que siguin errònies. […] He conviscut set mesos amb anglesos, i no podria dar-vos una idea de com és el caràcter anglès. Ni d’una manera profunda, ni tan sols d’una manera exterior. És més: cada dia que passava anava notant que el meu concepte dels anglesos s’anava tornant més pobre de determinacions i menys comprensible. Fa set o vuit mesos – ai las! – hauria escrit un excel·lent article explicant-vos la meva opinió sobre els anglesos, i avui, en canvi, l’escric per explicar-vos com no tinc cap opinió sobre els anglesos.

Autor: Joan Crexells

En el text anterior, en Joan Crexells (1896-1926) ens fa veure com la convivència amb la gent real desmunta els tòpics que tenim sobre els naturals de determinades nacions. Els fragments citats pertanyen al seu article Inicis d’una opinió sobre els anglesos, recollit a la tria que en va fer pòstumament en Josep Palau i Fabre i que es va publicar amb el títol de La història a l’inrevés (1968).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: