La Bastida de les Alcusses

Fa unes setmanes, vaig visitar el poblat iber de la Bastida de les Alcusses, situat al terme municipal de Moixent. És un dels més importants poblats ubicat a terres valencianes, i m’he decidit a escriure un breu resum per què vos animeu a anar-hi.

Tot i que l’existència del jaciment era coneguda des de 1909, no es va començar l’excavació fins que es va crear el servici d’Investigació Prehistòrica, al 1928, donant peu a troballes arqueològiques tan conegudes com el Guerrer de Moixent o les planxes de plom escrites en ibèric. Després d’un gran parèntesi, al 1990 s’ha continuat les excavacions, un mes a l’any, elaborat per voluntaris i universitaris.

 

El poblat data aproximadament del segle IV aC, i tot i la seua poca durada, aproximadament uns cent anys, va ser una de les ciutats més importants del nord de la Contestània Ibèrica, gràcies al seu enclavament, entre la vall que comunica amb la Meseta i l’Alta Andalusia (Via Augusta), i el curs del riu Vinalopó que conduix a terres alacantines. Ocupava una extensió d’unes quatre hectàrees protegit per una gran muralla, i estava composada per grans cases agrupades en illes i disposades a un costat i altre del carrer central que recorre tot el poblat.

L’activitat principal de la ciutat se centrava en l’agricultura i la ramaderia, i la vida quotidiana del poblat consistia en la transformació, preparació i emmagatzemament dels aliments. De manera molt testimonial, l’activitat tèxtil també ha deixat les seues empremtes per les ferramentes trobades al jaciment. El que si que cal destacar son els treballs amb metal pels forns metal·lúrgics i objectes metàl·lics trobats; instruments artesanals de fusteria, llances, ganivets, dards, anells, escuts i un llarg etcètera. Una de les troballes a més importants són les làmines escrites en iber, en concret el plom I de la Bastida, imatge que mostre a continuació.

 

A l’entrada del poblat disposen d’una casa a tamany real i construïda amb els mateixos materials que s’empraven, per què els visitants puguen aprendre com vivien els habitants del poblat.

És una visita obligada tant per a xiquets com per a adults, visitable durant tot l’any i amb un guia que t’ajudarà durant tot el recorregut i a més debades. Té un fàcil accés i aparcament per als cotxes a l’entrada, així que no hi ha excusa per conèixer el nostre passat més remot i del que, per desgràcia, no se sap el suficient.

Les troballes arqueològiques es poden trobar al museu de prehistòria de València i al museu arqueològic de Moixent

Per acabar, vos pose un video que el museu de prehistòria elaborà basant-se en les troballes i les dades obtingudes.

Animeu-vos :)

 

Cristian Ballesteros i Rivodigo.

Apasionado de la informática, de la política, del deporte y vida sana. Independiente, emprendedor, incansable, constante, ilusionador, ilusionado… Coordino la web latiendadeelectricidad.com

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “La Bastida de les Alcusses
 1. xavieraliaga ha dit:

  Igual és una mica frívol, però si aneu aprofiteu per visitar algunes de les bodegues del triangle Moixent, Font de la Figuera i Fontanars, una de les més reeixides dels darrers temps. A més, és una zona ben bonica. Dia complet, vaja.

 2. Oriol López ha dit:

  Una interessant proposta per retrobar-nos amb el nostre substrat iber.

 3. Tomàs ha dit:

  No hi he estat però aquests poblats fortificats són molt interessants.

  Me l’apunto per a una possible sortida.

 4. Albert P. Bea ha dit:

  Gràcies per fer-nos conèixer aquest interessant lloc. L’apunto a la meva agenda de ‘pendents’.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: