En els segles XIV i XV, les monarquies europees van aprofitar la crisi del feudalisme per recuperar poder i instaurar monarquies absolutes basades en la lleialtat a la dinastia i en la imposició de la religió reial. Amb la Revolució Francesa, la modernització i l’industrialisme, les monarquies absolutes van començar a ser substituïdes per un nou model, el de l’Estat-nació, i el servei militar, l’escolarització i la implantació d’un mercat intern únic van ésser algunes de les eines més eficients per imposar la identificació entre nació i estat, sobre la base de la consagració d’una única identitat nacional destinada a imposar-se a les identitats nacionals subordinades o derrotades. El súbdit amb recursos econòmics es convertia així en ciutadà, el patriotisme substituïa la lleialtat dinàstica i la uniformitat religiosa, però això suposava també renunciar als drets de les identitats nacionals no hegemòniques i acceptar l’assimilació com un peatge inevitable.
La paraula Estat prové del llatí status, que significa condició o poder. Jaume Vicens Vives el denominava el Minotaure, el monstre mític, i a Catalunya es va fer present a partir del 1714, en pèssimes circumstàncies i com un ens allunyat i distant, i durant el XIX, com una estructura ineficaç i mediatitzada pel caciquisme. En resum, des de 1714 fins a l’actualitat, el resultat de les relacions Catalunya-Espanya ha estat un empat entre un estat massa dèbil per assimilar Catalunya i una Catalunya que tampoc no ha tingut la força o la gosadia política d’incorporar-se a cap de les tres onades de creació d’estats que s’han produït durant el segle XX: després de la Primera Guerra Mundial, durant els processos de descolonització de la segona meitat del segle, i a conseqüència del col.lapse del règim soviètic, a finals dels 80.
Aquest empat ens ha condemnat a una cohabitació malhumorada i recelosa, i tant el federalisme com una relació bilateral Catalunya-Espanya s’han revelat com una quimera. En la pràctica, l’Estat espanyol no només s’ha manifestat reaci al reconeixement de la pluralitat, sinó que en els darrers 37 anys ha anat adquirint les capacitats que no va tenir en el passat per esdevenir l’ens dominant, i ha reforçat la seua voluntat de convertir-se definitivament en un estat nacional amb una sola identitat, una sola llengua i una sola cultura.
En conseqüència, és perfectament comprensible que després de 35 anys d’autogovern i sobretot després de l’assalt polític i jurídic a l’Estatut d’Autonomia de 2006, aprovat pel Parlament i pels ciutadans de Catalunya, Espanya ens consideri un poble insaciable i ambiciós i una font de problemes i que, al mateix temps, a Catalunya, una majoria incipient hagi arribat a la conclusió (per raons identitàries, econòmiques, d’adscripció a una causa justa d’estricta radicalitat democràtica) que la societat catalana té el dret a decidir quin nivell d’estatalitat vol assolir, en un escenari mundial d’integració econòmica i d’absència de conflictes bèl.lics entre estats, i en el marc d’un procés de canvi que ha capgirat l’estructuració del món en 50 estats, a començaments del segle XX, fins arribar als 200 estats de principis del segle XXI i a les més de 500 entitats amb governs, parlaments i algun tipus de sobirania, existents dins d’aquests estats.
Ara tenim una altra oportunitat d’assolir la independència; si no l’aprofitem, potser no en tindrem cap altra. O ens alliberem de l’estat espanyol aviat, o ens enfonsarem amb ells.
A l’Olimp han decidit
que són ells qui decideixen
qui té dret a decidir.
Si el PSOE i el PSC veiessin n’estesin a favor, tot seria molt més fàcil. Encara no puc entendre com el PSOE pot dir que no esta a favor, i que no ho estarà mai, del concepte Dret a Decidir. No els entenc.
Potser ara s’ha obert una porta a una nova oportunitat per a que des de Catalunya puguem dir el que volem, puguem escollir que volem ser. En tot cas, diguin el que diguin, la veritat és que ha estat en bona part la força de les associacions i de la ciutadania la que ens ha portat fina aquí. Si els polítics l’esguerren, els ciutadans els passarem per sobre (espero).
L’espanyolisme a ultrança del PSOE pot més que qualsevol altra consideració, i el PSC diu i fa el que el PSOE mana. Espero veure algun dia un PSC independent, amb criteri propi.
Ara tenen una oportunitat. Imagino que no passarà gran cosa fins que el procés estigui més avançat i arribin els moments decisius on tothom haurà de prendre postura.