Si la Candelera riu… i què hi diu la Marmota Phil?

Si la Candelera riu, el fred és viu. Si la candelra plora, el fred és fora.

Si la marmota veu la seva ombra, 6 setmanes d’hivern; si no veu la seva ombra, la primavera es troba a la cantonada.

Com cada any, pels amants de la meteorologia popular dissabte passat (2 de febrer) va ésser una diada especial. La Candelera, a casa nostra, i la celebració del Dia de la Marmota (Groundhog Day) als EUA.

phil2013

Marmota Phil. Punxsutawney, 2 de febrer de 2013. Foto, AP Photo/Keith Srakocic.

La predicció meteorològica al Dia de la Marmota la fa la mateixa marmota i consisteix en que, després d’haver deixat hivernar l’animal, el dia 2 de febrer s’obre la porteta de la seva “caseta” i en funció de la seva reacció s’analitza la predicció del rosegador meteoròleg. Si la marmota surt del seu cau i veu la seva ombra, tornarà a entrar i així ens indicarà que encara queden “6 setmanes més d’hivern”; si pel contrari la marmota surt del cau i no veu la seva ombra, es quedarà a fora fent la predicció de final del fred (“la primavera es troba a la cantonada”).

El lloc més famós (i l’original) de la celebració del Dia de la Marmota és Punxsutawney (Pennsylvania) i la seva marmota Phil, que ja fa molts anys que fa de meteoròleg a dia d’avui. Fins i tot aquesta marmota, i la població de Punxsutawney, varen sortir a la pel·lícula americana “El dia de la Marmota” (de la qual un company ja en va fer referència en aquest meteix bloc, en una entrada del passat 2011). Però aquesta predicció també es fa en altres poblacions nord americanes, entre elles la mateixa ciutat de Nova York (amb la marmota Charles G. Hogg) o a Lilburn (Geòrgia), on la marmota General Beauregard Lee fins i tot ha estat dues vegades nomenada Doctor Honoris Causa. General Beauregard Lee (recordem, una marmota) és “DWP, Doctor of Weather Prognostication” per al University of Georgia i “Doctor of Southern Groundology” per la Georgia State University. Podem dir que els nord-americans són uns “frikis”… si més no, tenen coses curioses!

rwb

Fotograma del llargmetratge “Groundhog Day”. Foto, http://espectrofilia.ricardogreene.cl/

Però, què hi diu la ciència? Podem trobar raonament científic darrere les tradicions de la meteorologia popular com la celebració del dia de la Marmota? Segons la tradició americana, si la marmota surt del seu cau i veu la seva ombra (fa sol), tornarà a entrar i així ens indicarà que encara queden “6 setmanes d’hivern”; si pel contrari la marmota surt del cau i no veu la seva ombra (cel ennuvolat), es quedarà a fora fent la predicció de final del fred (“la primavera es troba a la cantonada”). Fixem-nos que el protocol empíric és exactament el mateix que el de la dita catalana. Si fa sol, encara farà fred; si està núvol o precipita, el fred s’ha acabat.

Recordem que enguany en Phil ha pronosticat una primavera ben propera, i a casa nostra vam tenir un dia de la Candelera ben variat, amb estones de clarianes, i algun ruixat… Digui el que digui la marmota o el nostre cel, potser ens en sortirem més si seguim la previsió d’en Tomàs Molina ;)

SONY DSC

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Si la Candelera riu… i què hi diu la Marmota Phil?
  1. Oriol López ha dit:

    Tot i que la tradició no deixa de tenir el seu encant, jo també me’n refio més del Tomàs Molina!

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: