Els corsaris, pirates al servei del rei

"A chart of the Mediterranean Sea..." (1781), foto de Norman B. Leventhal Map Center at the BPL, al Flickr

Relacionat amb el tràfic comercial, però fora de les lleis de consens comunes a tot el Mediterrani, existia com a pràctica habitual el dret de cors. Podríem dir que era la institucionalització oficial de cada estat de la seva pirateria marítima.
Les guerres de cors no eren més que atacs pirates sota el beneplàcit del govern, contra qualsevol nau que es considerés enemiga comercial o política, en moments de proteccionisme mercantil o contra aprovisionament a enemics. Per tant, per exercir aquest tipus d’accions s’havia d’anar proveït de llicència i sotmetre’ s a la reglamentació corresponent.
Tots els països practicaven aquest tipus d’espoli. […]
El cors va continuar sent legal durant l’edat moderna, i es va abolir oficialment a Europa el 1856, tot i que Espanya el continuà practicant fins al 1908.

El text anterior, que ens explica que els corsaris eren pirates que treballaven amb el beneplàcit de les autoritats d’un estat, pertany al llibre L’expansió de la corona Catalanoaragonesa, publicat pel Departament d’Educació del Museu Marítim Drassanes reials de Barcelona.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Els corsaris, pirates al servei del rei
  1. Julian ha dit:

    Ara els que porten la patent de Corssos es diuen politics !

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: