Les primeres Corts Catalanes

Edició ampliada, a cura de Miquel Coll i Alentorn, del Resum d'història dels Països catalans, de Ferran SoldevilaEs pot dir que les Corts catalanes van començar a funcionar en temps de Jaume I, i van prendre forma concreta en el regnat de Pere el Gran (1283). Hem de buscar llur embrió en les assemblees de Pau i Treva iniciades dins la primera meitat del segle XI. Es componien de tres braços: l’eclesiàstic o de la clerecia, el militar o de la noblesa, i el reial o de les viles. El rei convocava les Corts i les obria amb un discurs o proposició reial. Les Corts legislaven. Si les lleis aprovades eren proposades pel rei, s’anomenaven constitucions, si eren proposades pels Braços, capítols de Corts. Les lleis donades pel rei sense la col·laboració de les Corts, s’anomenaven actes de Corts, i perquè tinguessin força calia que elles les ratifiquessin.

El fragment anterior, que dóna raó de l’origen i funcionament de les primeres Corts Catalanes, correspon a l’edició ampliada, a cura de Miquel Coll i Alentorn (1904-1990), del Resum d’història dels Països catalans, de Ferran Soldevila (1894-1971).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: