C/2011 L4 (PANSTARRS). Cometa a la vista!

Durant aquests dies previs a l’equinocci de primavera l’astronomia ha agafat un nou protagonisme al cel de la posta de Sol. Sí, el cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) ha esdevingut una grata sorpresa doncs feia molts anys que des de l’hemisferi Nord no podíem gaudir de la visió a l’abast de tothom d’un visitant il·lustre, un viatger que ens porta dades sobre la formació del nostre sistema solar.

Us adjuntem a continuació les fotografies que ens han fet arribar els socis de l’Agrupació Astronòmica de Girona.

El cometa ha estat difícil d’observar a ull nu, atès que estava sempre molt baix sobre l’horitzó oest, afectat per la llum del Sol i els núvols que ens han acompanyat, evidentment, especialment sobre l’horitzó oest! El millor moment per intentar observar-lo és uns 30 minuts després de la posta de Sol.

Durant els propers dies el cometa anirà guanyant alçada sobre l’horitzó, el que en facilitarà l’observació. Però també anirà perdent brillantor (actualment presenta una magnitud a l’entorn d’1) en allunyar-se ràpidament del Sol i minvant la seva activitat. A més, la Lluna cada dia més plena, també en dificultarà la seva localització. La millor manera d’observar el cometa és fotografiant-lo. Amb pocs segons d’exposició us apareixerà a les vostres fotografies. El mapa de situació us ajudarà a localitzar-lo i també mostra la magnitud prevista.

Cometa C/2011 L4 des de Llagostera. Jèssica Lleonart i Rafael Balaguer

Cometa C/2011 L4 des de Llagostera. José Manuel Sánchez Bosch i Carles Corney

Cometa C/2011 L4 des de Dosrius. Carles Corney

Cometa C/2011 L4 des de Dosrius. Carles Corney

Cometa C/2011 L4 des de Sant Antoni de Calonge, amb el radar meteorològic del Puig d'Arques. Josep Maria Petit Prats

Mapa de situació i magnituds

RECULL DE PREMSA:
El PollTV, 16/03/2013

Rafael Balaguer Rosa.

Prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, em centro en la tasca de comunicació de l'Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, de la què en sóc president. Fruit de la meva vocació integradora de l'Astronomia amb altres ciències, actualment estic realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l'Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l'orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “C/2011 L4 (PANSTARRS). Cometa a la vista!
  1. Oriol López ha dit:

    Haurem d’aprofitar ara que el cometa es deixa veure….

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: