Només les abelles hi surten guanyant?

Els neonicotinoides són un grup de substàncies emparentades amb la nicotina i emprades a bastament com a insecticides des de fa anys, tot i que amb el temps se n’ha anant restringint l’ús i fins i tot algunes d’elles havien estat prohibides a França i Itàlia.

Els neonicotinoides actuen sobre el sistema nerviós dels insectes tot paralitzant-los, però són pràcticament innocus per als mamífers. El problema d’aquestes substàncies és que creen en les abelles desorientació i aquestes ja no són capaces de trobar el rusc. El despoblament del rusc acaba per matar-lo i s’ha demostrat que és una de les causes de la disminució de les poblacions d’abelles.

Recentment se n’ha prohibit llur ús en tot el territori de la Unió Europea. La prohibició començarà l’1 de desembre d’enguany. El procés recorda molt el que va seguir durant el segle passat el DDT: primer negar, després ignorar, a continuació restringir i finalment prohibir.

La notícia és realment molt bona per a les abelles encara que elles no en sàpiguen res. Però no només per a les abelles! Segons dades de la FAO, el 90% de l’alimentació mundial es relaciona amb 100 vegetals, 71 dels quals requereixen la pol·linització de les abelles. Per tant, és ben clar que no només hi surten guanyant elles. És un nou exemple que la interconnexió entre espècies és molt i molt complexa en la nostra Gaia.

Per llegir més

Tonilog

Quan a l’institut es trencava un termòmetre, fèiem una festa a la caça de les gotetes de mercuri; però podeu estar tranquils: en trencàvem pocs, perquè aquella era una educació de Crist i Franco a la paret, de pupitre, pissarra i cal·ligrafia, on el laboratori era només el premi per portar-se bé. Hi anàvem, doncs, poc, al laboratori, certament. Confesso formar part del fracàs escolar d’altre temps: la meva lletra és il·legible, el guix em fa al·lèrgia i m’encanten les cuinetes al laboratori, i sobre Franco i el Crist penjats, doncs bé, Què voleu!, no cal que en parlem…

Arxivat a Ciència i Tecnologia
6 comments on “Només les abelles hi surten guanyant?
 1. josep112 ha dit:

  I és també un exemple de la potència que té la demanda ciutadana feta a través de les xarxes socials. Aquesta prohibició és fruit d’una campanya feta per Avaaz.org (campanya de la qual jo mateix en sóc un dels orgullosos firmants) que va trobar el suport de moltíssimes persones arreu d’Europa i que va aconseguir, en contra dels interessos de multinacionals tan poderoses com la Bayer, la prohibició a Europa de l’ús dels pesticides que contenen neonicotinoides,

 2. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord amb tu, Antoni: No tan sols les abelles.

  L’equilibri és tan fi i imbricat que les conseqüències del que pot semblar una actuació molt minúscula i focalitzada poden acabar sent devastadores.

  Estic molt content que s’hagi decidit prohibir aquest tipus de pesticides.

  Felicito i dono les gràcies al Josep i a tota la gent que ha participat en aquesta campanya que ens explica que s’ha fet per aconseguir de prohibir-ne l’ús.

 3. Anfhel ha dit:

  Perdoneu, que jo sàpiga no se n’ha prohibit l’ús, De moment només se n’ha restringit en alguns casos per un període de 2 anys, tot i que la Comissió, i segons les seves pròpies seves paraules, es manté compromesa amb mesures legislatives ambicioses i compromeses. La indústria química és un lobby potent! Vegeu
  http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/neonicotinoids_en.htm

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: