La grandesa dels petits

rajoy_y_pique_cercle_d_economia_sitges_interior_628x250

Sovint es diu que els polítics, quan parlen, no diuen res. Però el contrari també és molt habitual, quan amb una sola frase destil·len tota una visió del món, de la vida i del més enllà. I això va passar ahir amb les paraules d’un polític com Mariano Rajoy, home de prosa anodina, repetitiva i amb vocació de sentit comú. En un escenari amic —i, per tant, de cos present— va cloure les jornades del Cercle d’Economia de Piqué amb unes paraules que ja han provocat tota mena de reaccions:

Els [països] petits no compten per a res. Es necessita ser gran per poder tenir força a Europa.

Tenint en compte que la declaració l’ha feta arran d’una pregunta d’un periodista sobre el procés endegat a Catalunya, es pot pensar que no afegeix gaire cosa al que ja sabem que pensa Rajoy i, amb ell, el PP i gran part de l’altra meitat d’Espanya. Però aquí ens preguntem: sap Rajoy allò que ha volgut dir ell mateix? Si deixem de banda la possibilitat que parlés dels països del tauler del Risk, només queden dues opcions raonables: que realment es referís a Catalunya (com s’ha interpretat) o que es referís a Espanya (de manera conscient o inconscient).

El missatge aparent és que Catalunya sense Espanya no tindria cap mena d’influència a Europa, però s’ha preguntat Rajoy quina influència té ara mateix Catalunya sobre Europa? Aquí gosem aventurar la resposta: no. Catalunya té prou força, dins d’Espanya, per tirar endavant el corredor mediterrani, per fer oficial el català a les institucions europees o per convertir l’aeroport de Barcelona en un hub de vols internacionals? Dins d’Espanya no, com ja sabem, i per una raó ben simple: les competències per fer-ho són a les mans dels governs espanyols i aquests no només no promouen els interessos catalans sinó que en molts casos els boicotegen. Recordem, si no, els intents de fer passar el corredor “mediterrani” per Madrid o de proposar repetidament un corredor central que Europa no vol. Recordem la negativa reiterada de Vidal-Quadras a l’oficialitat del català al Parlament Europeu o els intents de minorització del català amb lapaos o el que calgui. Recordem les inversions faraòniques en l’aeroport de Madrid, el manteniment d’un sistema aeroportuari centralitzat i l’aversió a la lliure competència.

Però la defensa dels interessos nacionals a Europa s’exerceix, sobretot, amb la quota de representació política. El Centre Maurits Coppieters ha calculat que si Catalunya fos un estat de la UE, tindria setze eurodiputats en lloc dels set actuals, això a banda de l’increment de visibilitat que es produiria pel fet de representar un estat.

S’ha dit que Baviera pot tenir més influència a Europa a través de la seva pertinença a Alemanya que si fos un estat independent, però encara que això fos cert en aquest cas, no és clar que ho sigui en general i sembla molt discutible en el cas de Catalunya. Com ja ha fet veure Mas en resposta a Rajoy, molts països petits a Europa viuen millor que els grans (veure, per exemple, l’estudi Dimensió dels estats i comportament econòmic a la Unió Europea de la Fundació Irla). En tot cas, no es pot obviar que a Catalunya hi ha una variable nacional que es troba absent en la majoria de regions dels estats europeus.

Així doncs, la frase “es necessita ser gran per tenir força a Europa” té ben poc sentit si s’aplica a Catalunya. De fet, hi ressona l’eco de la frase de Pere Navarro “una Catalunya independent seria un país més petit i més pobre”. El que falla en totes dues és la lògica. En la de Navarro potser és més evident que no es refereix a Catalunya —que no minvaria— sinó a Espanya. En el cas de Rajoy, quan diu que “es necessita ser gran” tampoc es pot referir a Catalunya —que no creixeria—, i no cal donar-hi gaires voltes per arribar a la conclusió que si el subjecte és Espanya, tot s’entén millor. Vejam: una Espanya sense Catalunya passaria a tenir la població de Polònia i la superfície de Suècia, un PIB reduït en un 20%, una economia més propera a la portuguesa i, evidentment, menys representativitat a Europa i una influència reduïda al món. Des d’aquesta perspectiva, no prenen sentit de cop i volta les paraules de Rajoy?

Antoni Lozano

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “La grandesa dels petits
  1. Oriol López ha dit:

    Ja diu la dita que ‘Més val ser cap de sardina que cua de lluç’.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: