1774. De l’obligació de portar un capellà a bord

El comerç entre Catalunya i Amèrica (segles XVIII i XIX)El 1776, Bernabé González, cap de la duana de Màlaga, informava el ministre Gálvez d’un incident ocorregut amb un patró català per la no observança d’una Reial Ordre del febrer del 1774, sobre l’obligació de portar un capellà als vaixells amb més de vint-i-cinc tripulants.

Josep M. Delgado i Ribas

La Reial Ordre citada per en Josep M. Delgado i Ribas al seu treball Els catalans i el lliure comerç, publicat a El comerç entre Catalunya i Amèrica (segles XVIII i XIX), ens mostra la preocupació de l’estat espanyol al segle XVIII per vetllar per les ànimes dels tripulants dels vaixells, si més no a partir d’un cert nombre d’aquestes, que en cas de naufragi no morissin en pecat i sense confessió i anessin de pet a l’infern.

Però l’esforç (i la despesa) de portar un capellà a bord havia de ser proporcionat al nombre d’ànimes que es pretenia de salvar; només sortia a compte, segons el legislador, a partir de 25 ànimes salvades.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: