Avantatges de la il·luminació LED

"Philips E27 9.5-48 Watt/ 2700 K LED CorePro Energy Saving Bulb, Warm White", de Kai Hendry, Flickr

“Philips E27 9.5-48 Watt/ 2700 K LED CorePro Energy Saving Bulb, Warm White”, de Kai Hendry, Flickr

Finalment, m’he decidit a provar les bombetes LED a casa i, als que encara no les utilitzeu, us les recomano. Alguns dels avantatges de la il·luminació LED:

 1. Un consum més baix fins i tot que el de les bombetes de baix consum convencionals. Per exemple, per a obtenir el mateix grau d’il·luminació que el que amb una bombeta incandescent tradicional de 40W en tenim prou amb una bombeta LED de 5W, la qual cosa implica un estalvi de gairebé el 90% a la factura de la llum en il·luminació. A diferència del que passa amb les solucions de baix consum clàssiques basades en fluorescència, proporciona el 100% de la llum des de l’instant que s’encén, sense haver d’esperar un temps a que arribi al seu màxim rendiment lumínic. I, a més a més, produeix una llum més focalitzada, que s’aprofita molt més.
 2. A diferència de les tecnologies basades en fluorescència, treballa sense problemes a baixes temperatures com les que hi pot haver a l’interior de cambres de refrigeració o a determinats llocs i èpoques de l’any a la intempèrie, la intensitat de la llum es pot regular fàcilment mitjançant els dispositius de control adequats, i pot subministrar llum de qualsevol color triant els LED adequats (es pot obtenir qualsevol color amb els LED RGB) sense necessitat de filtres que provoquen disminució del rendiment lumínic. No emet radiació ultraviolada, la qual cosa comporta una reducció dels riscos per a la salut, ni tampoc infraroja, evitant així el deteriorament que aquestes altres solucions com la il·luminació halògena provocaven en els productes il·luminats per exemple en el seu ús en aparadors.
 3. Gran durabilitat, que pot arribar a una vida útil que ultrapassi les 50.000 hores i, com no utilitza filaments, té també una alta resistència a cops i vibracions. Tampoc no disminueix la seva vida útil com en altres solucions pel fet d’haver-se d’encendre i apagar més o menys vegades. I, arribat el cas, és de fàcil reciclatge, ja que no conté mercuri ni altres materials tòxics com és el cas de les tecnologies basades en la fluorescència com les bombetes de baix consum clàssiques.

Pel que fa a la seva disponibilitat i al preu, ara mateix ja és poden trobar bombetes LED fins i tot als basars i a preus relativament assequibles. Com que adquirir una bombeta LED és més car que adquirir-ne una de convencional, tot i que són baratíssimes si pensem que duren molt més i en el que ens estalviarem a la factura de la llum, potser per començar en podem adquirir unes poques per substituir-les en aquells llocs de la casa en els quals estaran enceses més estona i, per tant, on tindran un impacte més gran en la reducció de la factura de la llum.

N’hi ha models que proporcionen una llum molt blanca i intensa (marcades amb valors al voltant dels 6000K), adequada per a llocs on s’hi hagi de poder realitzar tasques com llegir. D’altres, en canvi, proporcionen una llum més tènue i càlida, adequada per a llum ambiental (marcades amb valors al voltant dels 3000K).

Pel que fa a les connexions, tot i que hi ha bombetes LED amb rosques dels tamanys habituals E27 (rosca gran) i E14 (rosca petita), moltes solen a tenir connexió GU10 (de baioneta); en aquest darrer cas, si les volem fer servir amb un portalàmpades convencional de rosca, hi ha disponibles adaptadors de GU10 a E27  (o a E14).

Espero que,  els que encara no ho hagueu fet, us animeu a provar la il·liuminació LED. Any nou, il·luminació nova. Estic segur que no us en penedireu.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
6 comments on “Avantatges de la il·luminació LED
 1. Montse ha dit:

  Gràcies Oriol per la teva informació. Ja he pres aquesta decisió però a l’hora de decidir quants lumens, he buscat taules de rendiment lumínic (on per x lumens dona el consutm en vats segons el tipus de bombeta) i m’he trobat amb fortes discrepàncies entre les diferents taules. N’existeix alguna de fiable? Mercès

  • Oriol López ha dit:

   Suposo, Montse, que hi pot haver diferències en funció del fabricant de la làmpara i del tipus de LED que utilitzi; en cas de dubte, entenc que millor sempre utilitzar les especificacions que dóna cada fabricant per a la seva bombeta concreta. De totes maneres, a efectes de valorar quina potència de bombeta LED necessites per a obtenir quina il·luminació, jo he utilitzat bombetes de 4W amb temperatura de color de 6000K i he obtingut una il·luminació igual o millor que la que tenia amb una bombeta clàssica de 25 a 40W i a sobre amb una llum més blanca.

 2. Teresa ha dit:

  Les respostes no m´aclareixen els possibles riscos de mercuri o qualsevol altre element nociu.
  Haurem d´esperar que s´ens ho digui quan ja tinguem la compra feta ?

  • Oriol López ha dit:

   Els fluorescents i les bombetes de baix consum que utilitzen la tecnologia dels fluorescents incorporen mercuri. En canvi, les bombetes LED NO incorporen mercuri. Una altra raó per utilitzar la tecnologia LED. Gràcies pel teu comentari, Teresa.

 3. Pere Ramells Escofet ha dit:

  Jo fà temps que les faix servir hi n’estic encantàt

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: