El 28 de juliol d’enguany farà cent anys de la declaració de guerra de l’imperi austrohongarès a Sèrbia, com a primer acte de la Gran Guerra. Dels conflictes armats no es pot celebrar res i d’aquest en particular podríem destacar la desaparició de qualsevol restricció en la manera de fer la guerra, sumada a la incompetència d’una gran part dels alts comandaments de tots els exèrcits, que van propiciar una carnisseria sense precedents històrics. En una batalla, la del Somme, que va va acabar en taules, un milió d’éssers humans van morir, van ser ferits o van desaparèixer. Només en aquestes primeres 24 hores de l’ofensiva iniciada l’1 de juliol de 1916 al nord i al sud del riu Somme, amb l’objectiu de desviar de Verdun part de les tropes alemanyes, la infanteria britànica va patir 57.000 baixes i la batalla va acabar, quatre mesos després, amb un desplaçament irrisori de la línia del front.
La Gran Guerra va ser espantosa. Les trinxeres, l’aviació, els blindats, els gasos, els bombardejos durant dies i dies… i sobretot la bestial tossuderia dels governs implicats en el que inicialment havien previst que seria una guerra d’estiu però que es va convertir en una brutal massacre on es va consumir la millor part de la joventut europea i que va marcar la fi de l’hegemonia del continent, en el segle XX.
Escriptors i poetes com Apollinaire, Robert Graves o Siegfred Sassoon van participar en la conflagració i alguns van escriure poemes o memòries que encara mereixen ser llegits com un testimoni de primera línia. Amb el pas dels anys, historiadors militars com el britànic Norman F. Dixon, autor d’un documentadíssim estudi titulat Sobre la psicologia de la incompetència militar, van demostrar a bastament la responsabilitat –per orgull, incompetència o falta d’escrúpols– de generals i governants de tots els estats bel.ligerants l’enorme dimensió assolida pel conflicte i en la magnitud del nombre i el sofriment de les víctimes. Poc després de la guerra, l’opinió pública en el Regne Unit ja ho havia resumit en la sentència “Lions led by donkeys“ (lleons dirigits per ases), que es es va convertir en una frase popular, i que al.ludia, sense atenunats, al contrast entre la valentia dels soldats d’infanteria (els lleons) i la incompetència, el classisme i la indolència dels seus generals (els ases).
Publicat a SEGRE el 5 de gener de 2014
Interessantíssim article. La versió d’aquesta incompetència militar des dels alts quadres de comandament, no m’avergonyeixo de confessar que no la coneixia. O serà perquè mai se’ns ha explicat ? No puc estar-me’n de comparar aquesta versió, amb la suposada “èlit” dels alts quadres militars d’aquest país que vivim. N’hi ha prou de veure les seves declaracions i actes d’aquest present que tots estem vivint.
Gràcies. No et preocupis. L’estudi de Dixon és molt especialitzat. El conec perquè sento una certa flaca per aquests temes. Quant als comandaments actuals, m’imagino que hi deu haver una mica de tot, però no m’agradaria posar-me en les seues mans. Que tinguis un bona any!
Això em recorda un llibre que em va donar el meu pare quan era adolèscent, es diu
“El principi de Peter”, que diu més o menys que, en un sistema de jerarquies, cadascú ascendeix fins arribar al seu propi nivell d’incompetència, això es presenta en moltes jerarquies civils, el que és nou per a mi, és que succeís a nivell militar.
Sí, el principi de Peter ve a explicar amb prou gràcia el funcionament de la majoria de les jerarquies. Aquí, a més, la ineficàcia va costar moltes vides humanes… Gràcies pel comentari.