Crida a la creació de la Fundació Enric Valor

Imatge

Fa 14 anys ens deixava Enric Valor. Des d’aleshores ençà els valencians hem pogut gaudir de la extraordinària obra literària i gramatical que ens va llegar. A més a més, el coneixement de la seua figura està ben present cada dia en la nostra societat, bé perquè és un dels autors més llegit i estudiat a escoles i centres de secundària, o bé a través del nombrosos carrers, places o centres educatius i culturals que porten el seu nom.

En aquest sentit s’ha de dir que el fet de commemorar el centenari del seu naixement el passat 2011 va propiciar que nombroses entitats oficials i cíviques organitzaren iniciatives arreu del País Valencià. Cal destacar, el nomenament com a Escriptor de l’Any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, o els actes homenatge d’Escola Valenciana, així com els de la Universitat d’Alacant o els de l’Institut d’Estudis Catalans de la capital de l’alacantí, entre molts altres.

Recentment, però, els mitjans de comunicació valencians es feien ressò d’una notícia, l’aprovació per unanimitat part de la Comissió de Educació i Cultura de las Corts d’una proposició no de llei per tal que la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública cedesca la casa on va nàixer Enric Valor a l’ajuntament de Castalla amb l’objectiu de convertir-la en una casa-museu i un centre de difusió de l’obra de l’escriptor castallut.

No cal dir que la iniciativa ens ha sembla molt positiva i és per això que esperem que ben aviat es convertisca en una realitat. En tot cas, però, el més important no es tracta de l’existència o no d’un immoble per situar físicament llibres i objectes personals de l’escriptor; el que veritablement interessa és la constitució d’un organisme que aplegar la voluntat i el compromís de persones i entitats públiques i privades en difondre l’obra d’Enric Valor.

En aquest sentit, el 22 d’agost del 2011, quan es complien cent anys del seu naixement, publicàvem a la premsa d’Alacant i de València un article fent una crida a la creació de la Fundació Enric Valor, i amb posterioritat, en el marc del Simposi Enric Valor celebrat el 4, 5 i 6 de novembre de 2011 a la Universitat d’Alacant, s’aprovava una resolució reivindicant una Fundació dedicada a l’obra de l’escriptor.

 

Per tot açò, aprofitant que hui es complexen els anys de la seua desaparició, vull recordar les paraules que vaig escriure en favor d’aquesta iniciativa atès que les considere totalment vàlides en el moment actual:

«En concret em referesc a la creació de la Fundació Enric Valor, amb l’objectiu d’aproximar la figura de Valor als seus lectors i de difondre la seua obra gramatical i literària. Exemples a seguir en tenim molts sense abandonar el nostre àmbit lingüístic: a Benassal, la Fundació Carles Salvador; a Binissalem, la Casa Museu Llorenç Villalonga; a Folgueroles, la Fundació Jacint Verdaguer.

En el nostre cas, Castalla hauria d’acollir la seu de la Fundació Enric Valor, que podria ubicar-se en la seua casa natal, convertida en la Casa Museu Enric Valor, amb una exposició permanent sobre l’escriptor, amb documentació i objectes originals, com ara fotografies, cartes, manuscrits,… La Fundació promouria la recerca i l’estudi sobre l’escriptor i la seua obra, alhora que, inserida en el teixit cultural i econòmic de la Foia de Castalla, s’hauria de convertir en un centre d’activitats de promoció literària, que fomentaria el turisme cultural a la comarca, tant dels milers de xiquets i xiquetes que cada any lligen les seues Rondalles com dels lectors de la seua obra novel·lística, interessats en conèixer els espais naturals tan minuciosament descrits en les seues narracions.

És clar que una iniciativa d’aquesta mena necessita el suport de la totalitat de la societat valenciana, d’institucions públiques i privades, des de la Generalitat, Ajuntament de Castalla i altres de la comarca, les Universitats valencianes, els familiars i hereus d’Enric Valor, els editors de la seua obra gramatical i narrativa, representants del món cultural i educatiu valencià,…

El moment actual és l’oportú, per la rellevància social del personatge, per la necessitat de conservar la seua memòria i projectar-la sobre el futur dels valencians i pels consensos que s’han aconseguit en als darrers anys al voltant de la seua figura. Sens dubte, aquest seria el millor regal d’aniversari que podria rebre Enric Valor i amb ell tots els valencians».

Vegeu l’entrada al blog L’interés per la llengua dels valencians

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: