Què és Social Media? Tipus de xarxes socials

 

La primera pregunta: Què és?

És difícil establir una definició general pel social media si gairebé tots els webs d’avui en dia diuen ser “social media” o tenir plantejaments interactius, però en aquest punt necessitem aclarir-ho: Què és social mediaFacebook és social media, però diuen que també Wikipedia ho és. Buscant les similituds de dues xarxes tan diferents podem tenir un problema per definir el terme. El millor que podem fer a partir d’aquí és buscar el significat de la paraula en sí, i ho farem deconstruint-la.

SOCIAL – Que involucra una comunitat

MEDIA – Instrument de comunicació

De manera que social media serà un canal o instrument de comunicació en el que participen vàries persones. Hi entraria doncs els cas de compartir continguts, d’interactuar amb comentaris o preguntes, d’intercanviar informació o de crear-la. Aquests continguts es posarien a l’abast de tothom en xarxes virtuals a Internet.

Claus del Social Media per a un community manager

  • L’autenticitat en el discurs i la transparència són bàsics
  • El Social Media no nomès ha de ser un instrument de màrketing: és un canal de relacions
  • Cal ser competitiu i aportar coses útils i rellevants que puguin portar a la participació
  • Norma número 1: No tenir por a la novetat, pot ser una nova tendència!
  • Escolta primer, i parla després: pots respondre les crítiques constructivament

social media community manager la panoramica barcelona lapanoramica.cat

Tipus de xarxes socials o social media

Blog, un diari online que normalment se centra en un tema particular. Les entrades apareixen en ordre cronològic invers (el post més nou a dalt). Contenen comentaris i links a d’altres llocs web. Twitter és una forma de microblogging que limita el contingut en 140 caràcters.

Podcast, una retransmissió d’audio que es posa a l’abast de tothom en forma d’arxiu que tothom podrà descarregar. De vegades pot ser vídeo.

Xarxa Social de Networking, una comunitat digital per a interactuar i compartir continguts on cadascú es crea un perfil personal. La més popular és l’arxiconeguda Facebook i un exemple en l’àmbit laboral és LinkedIn.

Jocs Socials, jocs online per a jugar amb altres persones i que poden ser compartits. Moltes vegades es juguen directament a la xarxa social de networking. Cadascú te un perfil concret i demanen a la interacció.

Món virtual, un joc online que inclou escenes de “real life” o vida real mitjançant elements de fantasia. Els hablitants d’aquest món virtual interactuen entre sí. L’exemple més clar, Second Life.

Xarxa Social de Vídeo o Fotos, són webs en les quals els usuaris pengen vídeos, habitualment creats per ells. Youtube és l’exemple de vídeo, Flickr podria ser el de fotografia.

Wiki, un lloc web dissenyat per compartir informació i editar el contingut mitjançant col·laboracions. Viquipèdia és una enciclopèdia online escrita per moltissima gent, tothom qui vol col·laborar hi pot penjar els seus continguts.

 

Núria Nia
Quant a

Faig pel·lícules documentals. Fundadora de www.lapanoramica.cat, treballo en comunicació, vídeo i fotografia per projectes i empreses culturals.

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: