Aquesta setmana Google ha tornat a omplir portades: el gegant del correu elèctronic Gmail, dels vídeos a Youtube, de la publicitat a Adwords i de l’estadística web a Analítics, ara trepitja nou terreny: el camp domèstic.
Nest Labs era una start-up a Califòrnia l’any 2010 ideada pel creador de l’iPod, i el 2013 ja comptava amb 130 empleats centrats en el disseny de productes basats en sensors. Els dos productes pels quals Nest és coneguda són un termostat domèstic i un detector de fums connectat en xarxa amb el termostat. Tots dos aparells es controlen a través d’una app per iPad o iPhone.
Avui en dia Google ja sap què cerquem, què mirem quan naveguem a la xarxa amb Google Chrome; què ens preocupa a través del nostre email i quins virals ens fan riure a Youtube. Amb tota aquesta informació Google té un poder enorme: les nostres dades són una font valuosíssima pel món de la publicitat. Amb la compra de Nest Google puja d’estrat: ara també pot obtenir dades nostres quan no estem connectats a l’ordinador o la resta de dispositius.De moment Google afirma que les dades recopil·lades amb Nest seran utilitzades nomès per als seus dispositius i aparells. Sigui quin sigui el seu ús, Google comptarà amb un munt de dades sobre el nostre comportament quan som a casa: en quina habitació passem més temps, quan anem a comprar i quant de temps passem fora de casa; tota aquesta informació arribarà gràcies a la transacció de 3.2 billions de dólars de la compra de Nest.
Les aplicacions de Nest seguiran funcionant amb iOs, queda el dubte del devenir de les apps per Android; el que ens promet Google amb aquesta adquisició i el desenvolupament de les Google Glasses entre d’altres avenços és un futur sorprenent ple de tecnologia intel·ligent.
Núria Nia
És cert que Google té un gran poder, però –que sapiguem– no se n’amaga, i som nosaltres, fent ús de tot plegat, els que li concedim. La notícia ens porta a qüestionar de nou si hi ha d’haver límits a l’hora de compartir informació i quins riscos o beneficis comporta.