Astrofotografia: Mart torna a estar aquí

Mart ha tornat. Cada 2 anys i dos mesos exactament, el nostre planeta i el conegut com a planeta vermell s’alineen perfectament, és el moment en què diem que està en oposició. Hom diria, i què? Doncs quan un planeta exterior, més llunyà del sol que el nostre està en oposició, és el moment en què està a menor distància, i per tant, el millor moment per a veure’l. La propera oposició de mart és el 8 d’abril, i per tant els propers dies, les properes setmanes seran els millors per a observar-lo. Aquí podeu veure les oposicions de mart fins el 2016. Les distàncies estan en milions de milles (cal multiplicar per 1,6 aprox.)

Les properes nits ja podeu veure mart a simple vista si mireu cap a l’est a primeres hores de la nit. És molt fàcil de reconèixer, el veureu com una estrella brillant amb un color vermell intens, i està al costat d’Spica, l’estrella més brillant de la constel·lació de la verge (Virgo).

I com es veu a través del telescopi? Doncs esteu de sort! El passat dijous dia 27 de març la nit era molt bona i vaig aprofitar per a fer algunes fotos usant el telescopi Celestron C8 i la càmera ASI 120MC, un equip a l’abast dels aficionats i que dona resultats comparables a equips molt més cars que he vist per la xarxa. I estic molt content del resultat!

És el resultat d’un vídeo de 500 imatges, processat amb Registax 5.1 i amb últims retocs amb Photoshop CS6. En aquesta imatge mart tenia un diàmetre aparent de 14,5″, i arribarà als 15″ per l’oposició.

Estigueu atents, el proper mes farem alguna sortida d’observació aprofitant la setmana santa, i hi esteu convidats! Seguirem informant.

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Astrofotografia: Mart torna a estar aquí
  1. didaclopez ha dit:

    Des del 3 de març i fins el 27 de maig, Mart entra, en conseqüència, en un període retrògrad. És a dir que, per comptes d’avançar pel zodíac (en direcció a les Balances) va en sentit contrari (cap al Lleó). Per cert, a les Balances hi ha Saturn que també es troba en moviment retrògrad. De fet, entre el 3 de març (quan hi entrà Mart) i el 7 de març (quan en sortí Júpiter), tots tres planetes exteriors eren en moviment retrògrad.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: