Parlant a ICREA sobre recerca 2.0

El passat dia 11 de març vaig ser convidat a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) per participar,  juntament amb el professor Miquel Duran (Universitat de Girona), en el col·loqui Increase your research competitiveness using Web 2.0 tools.

Ous_TwitterImatge: Garrett Heath, a Flickr (CC BY 2.0)

En la meva xerrada vaig resumir els avantatges que es deriven de la utilització dels blogs i les xarxes socials (especialment Twitter) per difondre la recerca. Els mitjans de comunicació social poden ser una eina molt eficaç per obtenir informació, interactuar amb altres investigadors, conèixer nous col·laboradors i augmentar l’impacte i la visibilitat dels articles científics, entre d’altres potencialitats. Vaig acompanyar l’explicació amb diversos exemples de blogs i comptes de Twitter que, sota el meu punt de vista, són una bona praxi com a eines per a la comunicació científica.

La presentació estava dividida en sis apartats:

  • Marc general: visió general de com els mitjans de comunicació social estan transformant el món –especialment el món acadèmic-,  i les implicacions que això comporta per a la comunicació de la ciència i la manera com es mesura l‘impacte de la recerca.
  • Blogs: avantatges dels blogs com a mitjans per comunicar ciència, amb alguns exemples pràctics.
  • Twitter: motius pels quals un investigador hauria de tenir un compte de Twitter, i exemples de com utilitzar aquesta xarxa amb eficiència.
  • Altres eines per connectar i compartir: breu repàs d’un conjunt d’eines que poden complementar la presència dels investigadors a les xarxes socials.
  • Administració 2.0:  descripció de les xarxes socials de la Secretaria d’Universitats i Recerca i la seva contribució per donar suport al sistema català d’R+D.
  • Conclusions:  èmfasi en la importància de la presència dels investigadors en el Web 2.0.

Podeu accedir a la presentació des del meu compte de Slideshare:

Vuit maneres (i mitja) de comunicar la recerca

La presentació del professor Miquel Duran (que, per cert, em va agradar molt) portava per títol Eight and a half ways for a researcher to communicate in the Net.  Duran va fer èmfasi en les xarxes socials com a eines per fer arribar la recerca duta a terme pels investigadors a la societat, així com per millorar la seva reputació digital; també destacà la idea que comunicar la recerca hauria de ser considerat com una inversió i no com una pèrdua de temps. Es va referir a la utilitat de les xarxes socials per impulsar el concepte de recerca i innovació responsables, un component cabdal en el programa marc Horizon 2020: fer arribar a la societat els aspectes ètics, educatius i divulgatius de la recerca.

Agraïments

En el torn obert de paraula va haver un intercanvi d’impressions sobre el paper que desenvolupen els blogs en els mitjans de comunicació, les mètriques alternatives (altmetrics) i la importància de la curació de continguts, entre d’altres qüestions. Va ser un debat francament enriquidor.

Voldria agrair a ICREA la invitació a participar en el col·loqui, molt especialment al Dr. Joan Bagaria, organitzador de l’acte, així com al director de la institució, Jaume Betranpetit, i al director executiu, Emilià Pola. També vull agrair a Mayi Suárez la bona tasca en l’organització de l’acte i el suport que em va donar per presentar la ponència.

Va ser un privilegi impartir la xerrada davant d’un públic tan prestigiós, i compartir el col·loqui amb un referent en l’àmbit de la comunicació 2.0 com és el professor Miquel Duran.

Altres articles publicats al blog Des de la Mediterrània relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “Parlant a ICREA sobre recerca 2.0

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: