Què hi ha d’interessant aquest abril astronòmicament?

Aquest mes d’abril és una mica més especial gràcies no només a diferents efemèrides, sinó també perquè se celebra el Mes Internacional de l’Astronomia. No podia ser d’altra manera, i de nou es presenta un mes animat astronòmicament. Anem a repassar-ho tot.

El dia 15 d’abril tindrem un eclipsi total de lluna, però no us animeu abans d’hora! Aquest eclipsi serà entre les 7:46 i les 11:46 hora d’aquí. El problema és que la la lluna es pon a les 7:06, i el sol surt a les 7:07 És a dir, que no veurem res de res! Si mirem bé les matemàtiques i ens quedem amb la teoria, entre les 7:07 i les 7:46 hauriem de veure la penombra, però ja de per si costa de veure, i amb el sol havent sortit a les 7:06… no cal que us hi esforceu! Voleu veure’l? Haureu de viatjar a Amèrica…

Àrea de visibilitat de l’eclipsi. Viquipèdia (c)

 

Si l’eclipsi ens ha deixat un mal gust de boca, tenim una altra efemèride a recordar: el dia 8 d’abril és la oposició del planeta Mart. Com us deia al post Astrofotografia: Mart torna a estar aquí, Mart estarà perfectament alineat amb el nostre planeta i el sol el dia 8, estant de fet a una distància d’uns 55 milions de km, arribarà a tenir un diàmetre aparent de 25″ i una brillantor de magnitud -3. Mart és el planeta més similar a la terra dels que coneixem, però té un diàmetre de la meitat que el nostre planeta, pel que sempre es veu molt petit. Júpiter, per exemple, arriba fàcilment als 40″. Aprofiteu aquests dies per a intentar donar-hi un cop d’ull a través d’algun telescopi, com més potent millor. I no us fieu de les observacions en 3D o a través d’una pantalla, res com observar a ull nu per a gaudir dels planetes! Per problemes d’agenda Astronomia des de l’Empordà no ha organitzat cap observació pública, però estigueu atents, properament novetats!

abril2014_planetes

Posició de Mart, Saturn i la Lluna la nit del 15 al 16 d’abril

També tenim possibilitat de pluges d’estrelles aquest mes, ja que poden haver-hi pics d’activitat de les Lírides de cares a finals de mes, centrat el 22, amb un màxim que ens caurà de dia. El que serà interessant serà veure si efectivament tindrem una espectacular pluja d’estrelles causada pel recent periheli del cometa 209P/LINEAR. EL màxim d’activitat hauria de passar el 24 de maig , molt probablement entre les 09h i les 10h hora d’aquí amb un radiant prop de la Óssa Major. Haurem d’estar atents.

Atenció a la llista d’efemèrides resumida, us he marcat les oposicions més interessants, podeu intentar fer-ne fotografies!

abril2014_planetes

Posició de Mart, Saturn i la Lluna la nit del 15 al 16 d’abril


Telescopi C14 apuntant a Mart durant la sessió d’astrofotografia d’ahir 05/04/2014. (c) Astroempordà

 • 2 Urà està en conjunció amb el Sol a les 7:00
 • 4 La lluna és de 2 graus al nord de l’estrella de primera magnitud Aldebaran ( Alpha Tauri ) a les 7:00
 • 6 Júpiter és de 5 graus al nord de la Lluna a les 23:00
 • 7 El Lunar X ( també conegut com el Werner o Purbach Creu ) , un efecte d’il · luminació en forma de X que implica diversos vores i crestes entre els cràters La Caille , Blanchinus i Purbach , es preveu que començarà a les 08:28 ; Lluna Plena es produeix a les 08:31
 • 8 La Lluna està en apogeu, 29’32 ” a una distància de 404.500 quilòmetres ( 251.344 milles ) , a les 15:00 ; Mart està en oposició a les 21:00
 • 12 Venus és de 0,7 graus al nord de Neptú a les 8:00
 • 13 L’asteroide Vesta 4 ( magnitud 5,8 ) està en oposició a les 12:00
 • 14 Mart està en la seva màxima aproximació ( 92,4 milions d’ quilòmetres o 57.400.000 milles de distància ) a les 13:00 ; Mart és 3 graus al nord de la Lluna a les 18:00
 • 15 La Lluna és de 1,7 graus al nord de l’estrella Spica de primera magnitud ( Alpha Virginis ) a les 4:00 ; asteroides Ceres 1 ( magnitud 7,0 ) està en oposició a les 6:00 ; Lluna plena , coneguda com l’ou o Herba Lluna , es produeix a les 07:42 ; un eclipsi total de Lluna visible des de l’hemisferi occidental arriba al seu màxim a les 07:45
 • 17 Saturn és de 0,4 graus al nord de la Lluna , amb una ocultació que ocorren en el sud d’Amèrica del Sud i la Polinèsia Francesa, a les 7:00
 • 22 Quart Creixent es produeix a les 07:52 ; el pic de la pluja de meteors de les Lírides ( 20 hores ) es produeix a les 17:00
 • 23 La Creu Curtiss , un efecte d’il · luminació en forma de X situat entre els cràters Parry i Gambart , es preveu que començarà a les 10:01 ; la Lluna està en el seu perigeu ,  32’19 ” a una distància de 369.765 quilòmetres ( 229.762 milles ) , a les 20:00
 • 24 Neptú és de 5 graus al sud de la Lluna a les 22:00
 • 26 Mercuri està en conjunció superior a les 3:00
 • 27 Urà és de 2 graus al sud de la Lluna a les 11:00
 • 29 Un anul·lar no central estrany eclipsi solar comença a l’est de l’Antàrtida a les 05:57 ; Lluna Nova ( llunació 1130 ) es produeix a les 06:14

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
6 comments on “Què hi ha d’interessant aquest abril astronòmicament?
 1. Pere Mas ha dit:

  Interessant recopilatori per seguir aquest mes! Llàstima que no tingueu temps de fer cap activitat per veure aquest mart que tan bona pinta fa. Nosaltres anirem a la xerrada-observació que fan astrogirona a llagostera. Hi vam anar fa dos anys i tot i que el dia no va acompañar per veure mart en directe, la xerrada i el video en 3d van ser genials. Us ho recomano!

 2. Mia Puig ha dit:

  Ostres jo no hi vaig poder anar, a veure si aquest cop sí que hi puc anar! m’han dit que el video en 3D és una passada, que costa una mica acostumar-s’hi però que hi ha fotos genials!

 3. No patiu, de cares a l’estiu estem preparant molts activitats interessants, us informarem!

 4. Mia Puig ha dit:

  Aquest cop sí! Ahir vaig estar a la xerrada d’AstroGirona a Llagostera. Francesc, no entenc perquè comentes lo de desconfiar del 3D, va ser una xerrada molt amena i instructiva i la part de 3D, unes fotos que, efectivament costa un xic acostumar-s’hi però quan les veus bé són realment una passada. Ho vaig gaudir molt. I l’observació en directe també va estar molt bé tot i que els núvols van fer la punyeta fins gairebé el final.

  • Hola Mia! Deconfio del 3D en aquest tipus de xerrada perquè a part de dubtar del copyright, creen una il·lusió, Són espectaculars de veure, però prefereixo una realitat més identificable, com mirar a través d’un telescopi o la fotografia. Avui us penjaré fotos de mart ;-)

 5. Rafael Balaguer ha dit:

  Sobre el tema del copyright, és ben sabut entre els que ens dediquem a la divulgació científica que hi ha multitud de recursos i continguts de lliure distribució, mentre es facin servir amb finalitats divulgatives, educatives i culturals. En aquest cas, com va poder veure tothom que va assistir a la xerrada, s’especificava al principi i al final de la projecció que les imatges oferides eren d’origen JPL/NASA. Com és ben sabut també, un cop la NASA publica les imatges al web, aquestes es poden fer servir en les condicions ja comentades: http://www.jpl.nasa.gov/imagepolicy/

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: