Carta a la generació Wert

BmibBS4CEAA1HFx.jpg-large

Benvolguts/des nens/es:

 

Us escric aquesta carta perquè m’ha sorprès molt veure els vostres llibres d’Història. Per dir-ho en poques paraules, m’ha impactat veure que tenen molta semblança als llibres d’Història que jo tenia quan era petit. Ja sé que sou molt intel·ligents i que podeu pensar que la Història sempre ha estat la mateixa i que no cal que canviïn. Bé… els fets són els fets i es poden explicar de moltes maneres. Si us dic que la Ventafocs és una beneita explotada per les seves germanes i la seva madrastra, que treballa sense contracte, que no l’han donat d’alta a la Seguretat Social, que té un trastorn de conducta perquè parla amb ratolíns i que veu llibertat dins del matrimoni amb un príncep que ja només li faltaria ser Borbó, podeu pensar que, a més a més de beneita, hauria de sortir al Gandia Shore. Veieu: les històries es poden interpretar de moltes maneres. Per aquest motiu, deixeu-me que us expliqui la meva.

Espanya. 1936. Hi havia molta mala maror en aquella època. Un militar baixet, calb, més aviat grassonet, amb la veu d’un barrufet castrat i la mala llet de la madrastra de la Rapunzel, va decidir que no li agradava gens el que veia. Aquest home es deia Franco i, a partir d’ara, anomenarem els seus seguidors, Francobeliebers. Ja sé que el Justin Bieber és més maco, però intel·lectualment… Bé, canviem de tema. El que us deia… aquestes persones (?) en comptes de demanar eleccions i presentar-se com a partit (ei, que ser militar en aquest país et permet moltes coses!) van decidir fer un Tour per tot el país. Això sí, per convèncer a la gent de les seves idees no van fer servir focs d’artifici com el Disney on ice quan fa una gira, sinó foc real. Dit d’una altra manera: si no pensaves com ells, tenies moltes possibilitats de que et fessin un “caga tió” amb tu mateix i, després, de rebre com a obsequi una bala. El més irònic de tot això és que Franco, en condicions normals, no hauria d’haver presidit ni tan sols un club de petanca. Però en aquest país, el nivell dels seus presidents (i també dels seus reis) no ha estat mai com per sentir-se gaire orgullós.

Doncs, bé. Els Francobeliebers van fer algunes malifetes, per dir-ho suaument. Tanmateix, l’altre bàndol, abans i durant la guerra, tampoc eren Teletubbies. Ja m’enteneu, oi? El cas és que uns i altres van matar moltes persones (no us explicaré què és la mort. Que els vostres pares aixequin la vista del WhatsApp i us ho expliquin ells. Que s’ho currin una mica). Al final, els Francobeliebers van arribar al darrer concert del seu Tour amb unes xifres d’assistència molt elevades. Ni la Lady Gaga i la Beyoncé juntes aconseguirien tanta “assistència”. En resum, van guanyar la guerra. I ja se sap… el que guanya explica les coses com vol. Per exemple, Lorca va ser un escriptor molt important que tenia unes idees totalment contraries als Francobeliebers. En el vostre llibre diu que “Federico murió cerca de su pueblo, durante la guerra en España”. És una manera de dir-ho però també el vostre llibre podria haver dit: “Federico murió fusilado cerca de su pueblo por los Francobeliebers y todavía no se sabe dónde están sus restos, que descansan en una fosa común, como otros tantos españoles que defendieron la democracia”. Pel que respecta a l’Antonio Machado diu: “Pasados unos años se fue a Francia con su familia. Allí vivió hasta su muerte”. A França? No si us plau, no us heu d’imaginar que va viure a prop de Disneyland i que cada dia saludava al Mickey Mouse. La realitat és que, com milers d’espanyols, va haver de marxar a França per evitar ser assassinat pels Francobeliebers. Va morir al cap de molt poc temps a Cotlliure, un poblet meravellós on va ser enterrat. A prop de Cotlliure hi van haver camps de concentració on moltes persones van morir a causa d’unes condicions de fred i fam inhumanes.

Bé… nens. Com veieu, les coses es poden explicar de moltes maneres. Però, al final, venen ganes de ser com el Genaro de l’acudit de l’Eugenio:

 • Caramba, Genaro. ¿Qué hace usted para conservarse tan joven?
 • Pues, no discutir con nadie.
 • Hombre, no será por eso.
 • Pues por eso no será.

Em pots seguir a Twitter: @alexsocietat

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Arxivat a Altres
4 comments on “Carta a la generació Wert
 1. Jordi Camps ha dit:

  Podríem afegir-hi al vostre article, el descobriment del Nou Continent, per un suposat genovès, segons els espanyols ?

 2. didaclopez ha dit:

  Volen estalviar a la canalla la idea de la mort violenta o la de l’exili. Si tan és així, podrien estalviar-los la mort, directament, i no esmentar-la en aquestes biografies. Però la intenció real és generar entre la població “dubtes” sobre els destins finals de Machado o de Lorca, com els que van fer córrer els Francobeliebers en el seu moment

 3. Anna Quer Vall-llaura ha dit:

  aquesta es una de les moltes veritats amagades

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: