Espectacular trànsit de la ISS per davant del sol

Avui ha estat d’aquests dies que podem dir que hem triumfat! Des de que vaig començar a fer fotos de trànsits de la ISS pel sol i per la lluna sempre he volgut millorar resultats. Primer em comformava amb veure-la, després en capturar-la, i cada cop millor i més gran. El cúlmen va ser pel trànsit de la ISS per davant la lluna del gener de 2013 (Èxit del trànsit de la ISS per la lluna), on aquesta va aparèixer amb 42″ (segons d’arc). I avui ho podiem superar.

Segons les previsions de Efemérides astronómicas (http://efemeridesastronomicas.dyndns.org/) la ISS havia de passar per davant del sol avui a les 11:35 hora local, visible des del Meresme amb un diàmetre de 54.6″, i no es podia desaprofitar! El lloc triat ha estat el passeig del Marques de Casa Riera, a Sant Vicenç de Montalt. Com que aquest té zona blava pensava que seria un lloc ideal per a deixar el cotxe i muntar al mateig passeig, però el vent ens molestava molt… Sort que un xiringuito a mig muntar ens ha servit de pantalla!

Els núvols alts ens han fet la punyeta tota l’estona, pero el sol es podia veure. Què tal es veuria el trànsit? Doncs primer dir que l’hem vist, això sí! Però com que durava 0.7 segons només l’hem pogut capturar en dues imatges a 250ISO 4000 de velocitat. Si les arreglem una mica amb Photoshop i les sumem, aquest és el resultat. Jutgeu!

I si ampliem per a veure detalls, encara millor!

Ara queda el següent repte, aquestes dimensions amb la lluna! Quan serà el proper?

 

La premsa s’ha fet ressò del trànsit i del resultat espectacular que vam poder obtenir. El diumenge mateix va sortir a El temps vespre de TV3, i avui dimarts 20 de maig al Diari de Girona. Gràcies!

Francesc Pruneda

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Espectacular trànsit de la ISS per davant del sol
  1. David BC ha dit:

    esplendida captura!! felicitats

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: