Pluja d’estrelles no, plugim sí

L’esperada i sorprenent pluja d’estrelles de les Camelopardàlides no ha arribat a l’expectativa. La que podia arribar a esdevenir una tempesta d’estrelles no ha arribat ni a plugim.

Les previsions deien que aquesta nova pluja d’estrelles causada pel cometa 209P/LINEAR estaria com a mínim a una activitat de 100 meteors per hora, d’altres deien que entre 200-400 i alguns s’atrevien a dir que arribaria a 1000. Recordeu però que el màxim estava previst per les 9:40 hora d’aquí, és a dir, quarts de 10 del matí, i per tant només visible des d’Amèrica del nord. Tot i això s’esperava poder veure alguna cosa abans de la sortida de sol.

Per tant cap a quarts de 4 ja em disposava a observar-la armat amb dues càmeres de fotos sobre llurs trípodes, però sempre m’espero a muntar a veure signes d’activitat. Vaig esperar ben bé mitja hora sense veure ni un sol meteor, això si, molts satèl·lits artificials!


Satèl·lits artificials, entre el moviment de les estrelles. No us confongueu, aquí no hi ha cap estel fugaç!

Cap a les 4 en punt veig veure el primer meteor, de magnitud 1 aproximadament, per tant vaig decidir muntar càmeres. Com que aquest primer va creuar la cua de la Óssa Major vaig optar per apuntar a aquesta zona. L’activitat no va augmentar precisament… Algun altre meteor al voltant de la magnitud 4 i poca cosa més.

Em va fer gràcia veure com cap a quarts de 5 ja clarejava, i alguns medis de comunicació i webs en teoria expertes en astronomia aconsellaven començar a observar a les 5… No us en podeu fiar de ningú!

Justament cap a les 5:15 vaig donar per acabada la sessió, ja a penes es veien estrelles. Avui en analitzar les fotos he comprovat el que us deia, molts satèl·lits i pocs meteors! Com diferenciar-los? Truc fàcil: si té el mateix principi i final o és constant, és un satèl·lit; si és diferent al principi i al final, és un meteor. A més en aquest cas cal localitzar el radiant, que es trobaria a la dreta i cap al centre de la foto.


Dues petites camelopardàlides pel centre

Consultant pàgines americanes, l’activitat al pic no ha estat gaire millor. Com es comenta a http://www.spaceweather.com/ : “Això no s’ha assemblat gens a una pluja d’estrelles“.

En total 3 meteors vistos, 3 de capturats. Esperem que tinguem a l’estiu unes bones perseides!

 

Francesc Pruneda

www.astroemporda.net

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: