Control de velocitat d’un motor elèctric

Variador MicroMaster de Siemens

Panell de control de variador Siemens

L’estratègia que s’utilitza per ajustar en un moment donat del funcionament d’una màquina la velocitat del motor elèctric que l’acciona depèn fonamentalment del tipus de motor en qüestió.

Normalment els motors de certa potència que trobem movent grans màquines funcionen amb corrent altern i giren a una velocitat que depèn de la freqüència del corrent altern que se’ls aplica (a més freqüència, més velocitat).

Es coneixen com a variadors els equips electrònics que fan la funció de variar la freqüència del corrent altern subministrat al motor en funció de la velocitat desitjada.

Els variadors incorporen un circuit rectificador que converteix el corrent altern del punt de subministrament elèctric en corrent continu i un circuit ondulador controlat electrònicament que torna a convertir el corrent continu en corrent altern, però, aquest cop, de la freqüència desitjada en funció de la velocitat que es vulgui obtenir al motor a cada moment.

El més habitual és que sigui el propi sistema de control electrònic del funcionament de la màquina,  típicament un autòmat programable (o PLC), el que estigui connectat al variador i li enviï, d’acord al programa establert, l’ordre corresponent per establir la velocitat desitjada a cada moment.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: