Astrofoto: M72, M73 i M74

No està fet expressament, però avui us porto tres objectes enumerats consecutivament al Catàleg Messier: es tracta del cúmul globular M72, l’asterisme M73 i la galàxia M74.

Aquests pocs bons dies Aquestes poques nits bones que hem tingut a l’agost he aprofitat per avançat al projecte de capturar tots els 110 objectes del catàleg Messier, i com que els tinc ordenats per constel·lacions he anat fent el que tenia ben ubicats. Ha donat la casualitat que un dia vaig disparar a M74 i unes setmanes després a M72 i M73, que apareixen junts. Casualitats de la vida, són tres objectes de naturalesa ben diferent. Anem-los a repassar.

M72, també conegut com NGC 6981 és un cúmul globular més aviat petit visualment situat a Aquari. És dels que tenim més lluny, situat a uns 53.000 anys llum. Brilla a una magnitud de +9.3, només visible amb telescopi i té un diàmetre de 6′ (minuts d’arc). De fet no té gaire res més d’interessant, un dels cossos menys destacables del catàleg Messier.

Pitjor ho té M73. També conegut com NGC 6994 és simplement un asterisme, és a dir, un grapat d’estrelles que fan una forma concreta (o com diu la viquipèdia un “alineament fortuït“). I encara més, només el formen 4 estrelles. De fer Messier el 1780 el va descriure com “un cúmul de quatre estrelles amb nebulositat“; Herschel més endavant no va trobar rastre d’aquesta nebulositat, pel que suposo que aquella nit Messier o tenia el telescopi brut o tenia massa son… Aquest asterisme té unes dimensios de 9.6′ i ls seves estrelles tenen una magnitud de 10.3, 11.2, 11.6, i 12.3. Tampoc ens perdem gaire res…

Finalment M74. Aquesta galàxia espiral coneguda també com NGC 628 em va donar molts problemes. No va se difícil de trobar, té una magnitud de 9.4 i un diàmetre de 10′, però aquella nit la muntura feia el boig i el seguiment era horrible, pel que vaig haver de llençar la majoria de les fotos i només vaig poder aprofitar les primeres. Això per una galàxia és un gran problema, ja que són objectes dispersos i la brillantor es reparteix, pel que es necessiten moltes exposicions per apreciar detalls. Tot i això, alguna cosa he pogut obtenir d’aquesta espiral situada a 35 milions d’anys llum.

http://www.astroemporda.net/2014/08/astrofoto-m72-m73-i-m74/

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: