Purins i biogàs

Visita el 9.2.2013 dels socis i sòcies de Som Energia a la planta de biogàs de Torregrossa

Visita del 9.2.2013 dels socis i sòcies de Som Energia a la planta de biogàs de Torregrossa, Som Energia, Flickr

A Catalunya es produeixen anualment 12,5 milions de m³ de purins procedents de l’activitat ramadera que estan passant, gràcies a la posada en marxa de plantes de biogàs al territori, de ser un problema ambiental per les males olors i la contaminació de les terres de conreu i dels aqüífers a ser una oportunitat com a matèria primera per a l’obtenció d’energia i de fertilitzant per als camps.

Les plantes de generació de biogàs transformen, mitjançant un procés de fermentació anaeròbia (en absència d’oxigen) que es coneix com a digestió controlada anaeròbia, els purins introduïts en tancs hermètics en biogàs i en fertilitzant per al camp.

En realitat, no s’hi utilitzen directament els purins com a matèria primera,  sinó una barreja d’aquests amb altra matèria orgànica, ja que així s’obté molt més biogàs que si només s’utilitzen purins. La matèria orgànica que es barreja amb els purins pot procedir de la recollida selectiva de matèria orgànica i/o de residus de la indústria agroalimentària i del camp.

El biogàs obtingut, bàsicament metà, s’introdueix en un equip de cogeneració on és crema per generar alhora calor, que es pot aprofitar per l’aigua calenta i la calefacció, i també energia elèctrica per al consum propi i, l’excedent d’electricitat, es pot reintroduir a la xarxa elèctrica per a la seva distribució.

Oriol López

Documentació:
Introducció a les plantes de biogàs
Planta de codigestió anaeròbia de purins amb aprofitament energètic de biogàs
Alternativa a la gestió de dejeccions ramaderes

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: