Connexions per a monitors: Del VGA al DVI i a l’HDMI

Després de dècades utilitzant l’omnipresent connector VGA per a connectar el monitor a l’ordinador, ara ens trobem que alguns dels nous equips, com el cas de la placa base de la imatge següent, ja no l’incorporen.

"Motherboard backplate hdmi dvi", de fsse8info, Flickr

“Motherboard backplate hdmi dvi”, de fsse8info, Flickr

En canvi, sí que podem veure-hi els nous connectors digitals DVI (connector de color blanc a la part inferior central de la imatge) i HDMI (connector de color negre just a la dreta del connector per al teclat).

Aquests nous estàndards de connexió, a diferència del VGA, estan ja pensats per a les imatges d’alta definició i, en ser digitals, són immunes a les pèrdues de qualitat per degradació del senyal durant el seu recorregut des de l’ordinador al monitor.

El DVI (Digital Video Interface) va ser dissenyat pel consorci DDWG (Digital Display Working Group) específicament per a la connexió de monitors i altres dispositius de visualització.

En canvi, l’HDMI (High Definition Multimedia Interface) està més orientat als televisors i als aparells audiovisuals.

Precisament, degut a aquesta diferència d’usos per als quals han estat dissenyats el DVI i l’HDMI, el primer no incorpora l’àudio, però sí que incorpora, a més a més del senyal de vídeo digital, un senyal addicional de vídeo analògic per facilitar la compatibilitat, cas necessari, mitjançant el cable adaptador corresponent, amb aparells que tan sols disposen de l’antiga connexió VGA.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: