Altaveus especialitzats: el woofer i el tweeter

"Technics speakers", de Tim Pierce, Flickr

“Technics speakers”, de Tim Pierce, Flickr

Un altaveu pot  reproduir una gamma de sons que depèn de diversos factors. En general, altaveus més grans són més aptes per a la reproducció dels sons més greus i altaveus més petits per a sons més aguts.

És per això que els bafles d’un determinat nivell de qualitat com el de la imatge incorporen dins de la seva caixa combinacions de diferents tipus d’altaveus que conjuntament poden reproduir amb certa fidelitat tots els sons, des del més agut al més greu, i un circuit conegut amb el nom de filtre d’encreuament, o filtre “crossover”,  que destria del senyal d’àudio la part que ha de reproduir cadascun dels altaveus.

Es coneixen com a woofers els altaveus de més tamany, especialitzats en la reproducció dels sons més greus, i com a tweeters els altaveus més petits, especialitzats en la reproducció dels aguts. Les diferències entre uns i altres no es limiten al tamany, sinó que s’utilitzen materials i formes constructives diferents.

Una disposició bastant usual i econòmica és la que incorpora al seu interior tan sols dos altaveus, un petit tweeter per a la reproducció dels aguts i un altaveu més gran per a reproduir la resta de l’espectre sonor; és habitual que el filtre d’encreuament sigui substituït en aquests models per un simple condensador, que s’utilitza per a que tan sols la part del senyal d’àudio corresponent als sons aguts arribi al tweeter.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: