Consulta i independència vs Unionisme anti-consulta (2a part)

A continuació, com sempre, els penjaré un gràfic comparatiu unionisme-independència —m’agrada respectar les tradicions, sobretot aquelles que no impliquen maltractar animals perquè sí. Tot i així, abans de res, voldria aclarir un petit extrem sobre la manifestació d’ahir. Hi ha qui ha qualificat la mobilització unionista de Plaça de Catalunya com a “sostre de l’unionisme mobilitzat” (vegin la portada d’avui del diari Ara) i no em sembla just. No crec pas que el màxim de mobilització a què pot aspirar l’unionisme a Catalunya sigui de 38.000 persones (a tot, tot, estirar). No em sembla just perquè cal deixar ben clar que la concentració d’ahir no era netament unionista; era unionista i anti-consulta. Aquest és l’ideal dels seus convocants, “Societat Civil Catalana” —dels quals, per cert, ja en vaig parlar la setmana passada— i també dels partits polítics (PP, C’s, PxC, Falange, UPyD, Vox) que van participar-hi i que durant els dies previs animaren a sumar-s’hi. L’objectiu de la concentració d’ahir era, per tant, prendre part d’un innegable conflicte polític tot proclamant la seva proposta de solució: imposar la unitat de Catalunya i Espanya tapant la boca a qui no pensi igual. No crec, en absolut, que tot l’unionisme comparteixi aquesta totalitària visió del conflicte. I si analitzem les dades del darrer baròmetre del CEO, en traurem la conclusió que ben probablement no sigui així.

Per acabar d’entendre el que miro d’explicar, els recomano fervorosament que mirin aquest vídeo penjat al web del diari Ara. És un recull d’argumentacions d’algunes de les persones presents a la concentració d’ahir, per justificar que no volen que es voti. Riuran, els ho asseguro. Hi ha declaracions que freguen el surrealisme, però, d’entre totes, m’agradaria destacar especialment la d’un senyor que d’entrada sembla partidari de resoldre el conflicte votant, però després protagonitza un gir argumental que Hitchock estaria encantat de filmar. La cosa va així (si volen poden veure-ho vostès mateixos al vídeo, a partir dels dos minuts amb quinze segons):

Manifestant: Hombre, tendríamos que mejor dejar que votaran porque a lo mejor les salía que no.

Periodista: Entonces, usted está a favor de votar.

Manifestant: Naaaah, si fuera por la ley sí, si no, no.

Periodista: Entonces, está a favor de cambiar la ley para que sea legal.

Manifestant: Noo no no. La Constitución no se puede cambiar.

En fi, havent aclarit això i sense cap necessitat d’afegir res a aquest tipus de “raonaments”, passem, ara sí, al gràfic. Comparem la manifestació independentista i pro-consulta (la gran V) de la darrera Diada Nacional de Catalunya i la concentració unionista i anti-consulta de la Diada Nacional d’Espanya. Les dades d’assistència són les que va donar la Guàrdia Urbana en ambdues mobilitzacions.

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: