Mediterranis

Mediterranis. En aquest raconet del món, som mediterranis. La mar ens abraP1010752ça, ens defineix,  hi vivim i fins i tot en gaudim. Des de la punta més meridional fins al cap més septentrional. Castellonencs, valencians i alacantins. Tots mediterranis. No és un gentilici qualsevol, ni evidentment ha estat triat a l’atzar, és el nostre, o almenys és el que ens pertoca com a col·lectivitat, com a finestra cap a l’infinit, més enllà de la carena on s’albiren les Illes Balears, Sicília, Còrsega, Sardenya, Grècia… Perquè ben mirat és una solució per superar els problemes que ens comporta parlar o debatre al voltant de la nostra identitat, sempre qüestionada, mai aclarida, ambigua, entremig de la catalanitat més acèrrima i l’espanyolitat més salvatge. Mediterranis. La Mediterrània és el nostre espai, per on ens movem i ens expressem, el nostre orgull malgrat els excessos que hi cometem sovint. Dir-nos país resulta un dilema moral, gairebé existencial; parlar de regne és senzillament medieval; i per a comunitats, les de regants, les de veïns, les formades per rates, per formigues, per insectes de diversa índole i consideració. Un exemple aclaridor: en una sala plena de gom a gom, un humorista que conta monòlegs i amolla exabruptes amb certa gràcia, comença a preguntar al públic la seua procedència. “Jo sóc basc”, diu un; “jo sóc català”, diu un altre; “jo sóc galec”… i així successivament fins que arriba el torn del pobre valencià, un poc cohibit perquè ningú dels presents s’ha identificat com a espanyol. “Jo sóc mediterrani”, diu finalment. Doncs això. Que cadascú extraga les seues conclusions. La denominació, parlant en termes administratius i estrictament burocràtics, està disponible. Només cal posar-la en pràctica.

Quant a

Interessat en la recreació de costums valencians i mediterranis encara no destruïts per la hipocresia i la falsedat d'aquest raconet del país.

Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Mediterranis
  1. Sergi, enhorabona pel teu escrit sobre la Mediterranietat dels catalans, no obstant i com a ponentí – o lleidatà- he de dir que les terres de ponent – o les terres lleidatanes- no són pas mediterranis sinó continentals, que geogràficament i climàtica tenen més a veure amb l’interior de la península que no pas amb la Mediterrània, crec que és una característica dels lleidatans i que quedi clar, que no parlo en el terme “provincia de Lérida” sinó comarques lleidatanes.

  2. Sergi Durbà ha dit:

    Està clar Francesc, parle estrictament dels valencians, que a tot açò tenen moltes similituds lingüístiques amb els lleidatans.

  3. És cert, a València hi ha una part Mediterrània i una part interiro – o continental- a més crec que és el historiador Ferran Soldevila que quan les nacions iberes les tribus de l’interior i alguna de valenciana es van sollevar contra els romans – aproximadament l’any 218 a.C.- i en canvi les costaneres catalanes (Barcelona, Girona i Tarragona) com per exemple els laietans, cossetans etc. parla que ja és la primera diferència entre – els que després serà Catalunya- la Catalunya occidental i la Catalunya oriental.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: