BARBERÀ NO SAP VALENCIÀ

thumb_474__4L’ alcaldessa de València, Rita Barberà en la inauguració de les Falles del 2015, va fer el seu discurs -que hom suposa que era valencià-  amb contínues errades, però no errades habituals en un context viu i en directe, sinó una manca de coneixement i ús del valencià, per exemple: “el fred de verano” (en lloc de “el fred d’hivern) i el “caloret” (en lloc de la “caloreta”) i d’altres castellanismes com “sin duda”, “la llegada”, “otra vez…” una barrejadissa de valencià i castellà – amb predomini del segon que no pas del primer- que no s’entén en un càrrec públic i en un acte tan valencià com la obertura fallera.

Tot plegat demostra que l’alcaldessa Rita Barberà no sap valencià, fet vergonyós igual que si l’alcalde de Londres no sabés anglès o el de Copenhage no sabés danès. Com molts dels càrrecs del PP i PSOE i  també demostra que per als populars – tant a nivell espanyol com de País Valencià- el valencià és el mateix que el català i, per tant, objecte de supeditacions i discriminacions, malgrat que es negui des de diferents posicions, i no precisament les més destacades intel·lectualment. La mateixa acadèmia valenciana de la llengua identifica valencià amb català, però tot és endebades: les institucions espanyoles i llurs corresponents webs oficials – concretament més de trenta-quatre webs analitzades per la Plataforma de la Llengua- en la safata per triar l’ idioma que el ciutadà desitgi hi surt: “valencià” i “català” clarament diferenciades com si fossin igual de diferenciades del basc, gallec i castellà.2015_2_23_PHOTO-47790835b64fa847a52a4d05d590c4c0-1424694408-56

Ja que ni l’ Acadèmia Valenciana de la Llengua, ni la Generalitat Valenciana, ni tants d’altres organismes no fiquen fil a l’agulla per solucionar el tema del valencià – o català- haurien de ser els valencians de peu els que ho haurien de fer perquè com va dir  l’estudiós dels grups lingüístics John Edwards “Els nacionalistes, els activistes i els entusiastes de la llengua solen ser pocs en nombre però extremadament compromesos amb la seva causa lingüística.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “BARBERÀ NO SAP VALENCIÀ
  1. yeagov ha dit:

    Qualsevol persona que ocupi un càrrec del nivell que ocupa la senyora Barberá hauria de ser capaç d’expressar-se de manera coherent i intel·ligible en la llengua o llengües oficials a la seva jurisdicció. Serien perdonables algunes incorreccions però el que ha fet la senyora Barberà en el seu discurs amb el valencià és el mateix que feien els lleons del circ romà amb els cristians.

  2. ANTI-NWO ha dit:

    No crec que sàpiga res mes que castellà… El pperros acostumen a ser bastant limitats.

  3. És cert, no sap més que castellà, però no és qüestió de PP, el PSOE i també fa gala de jacobinisme, en tots els seus aspectes.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: