La primera aviadora catalana

Maria Josep Colomer

La primera aviadora catalana, Maria Josep Colomer

Maria Josep Colomer i Luque (1913-2004), més coneguda com a Mari Pepa Colomer, va ser la primera catalana en obtenir el títol de pilot d’avió, el 19 de gener de 1931, a l’edat de 17 anys. El 1935 va obtenir el títol de professora de pilots.

Va treballar a l’aeròdrom de Josep Canudas realitzant bateigs d’aire, que eren vols d’iniciació per a persones que volien viure la seva primera experiència de vol.

En esclatar la Guerra Civil Espanyola, ella i la resta de pilots van ser mobilitzats i va passar a exercir com a professora de pilots de l’Escola de Pilots Militars de la Generalitat de Catalunya per formar els nous pilots de l’Exèrcit Popular de la República.

També va fer de pilot d’ambulància aèria, recollint i evacuant els ferits.

El 1939, finalitzada la guerra amb el triomf de les forces feixistes encapçalades pel general Franco, s’hagué d’exiliar, primer a Tolosa de Llenguadoc i després a Anglaterra, on morí als 91 anys.

Oriol López

Per a saber-ne més:
L’aventura de volar. Mari Pepa Colomer, la primera aviadora catalana, de Betsabé Garcia

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
7 comments on “La primera aviadora catalana
 1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Molt interessant. Tens més notícies d’ella, referent a si es va casar, va tenir fills o si algun dia va tornar a Catalunya ? Ho pregunto perquè no dius a quin any va morir

  • Oriol López ha dit:

   Del que em preguntes, Jordi, es va casar amb el pilot Josep Maria Carreras i Dexeus, desconec si va tenir, o no, fills, no tinc notícies que tornés mai a Catalunya, i va morir l’any 2004 a Anglaterra.

 2. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Mercès per la informació. Però al meu parer em sona a molt estrany que mai més no tornés a Catalunya, ni que sigui per un dia. Tan aviat es fonen els arrels ?

  • Oriol López ha dit:

   Ella, com molts d’altres exiliats, no va pas marxar per gust. Com et dic, desconec si va tornar en algun moment a visitar Catalunya i, si no hagués tornat, que no ho sé, en desconeixem les causes i, precisament per això, qualsevol retret al respecte seria molt injust.

 3. Oriol, Jordi, abans de l’estiu es publicarà un llibre que dedica un capítol sencer a la fascinant vida d’aquesta aviadora! :-)

 4. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Òndia mercès Xavier per la informació. Haurem d’estar amatents a la seva publicació. Per cert, saps com s’intitula o intitularà el llibre ?

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: