La primera emissora de ràdio de Catalunya, i de l’estat espanyol

El 1923, l’enginyer Josep Maria Guillén García va crear, juntament amb l’impressor i afeccionat a la ràdio Eduard Solà, la revista Radiosola, especialitzada en ràdio, que el propi Josep M. Guillén dirigí. El mateix any, va realitzar unes proves de transmissió a Montjuïc que van tenir un gran ressò. També va convocar, en qualitat de director de la revista Radiosola i mitjançant una circular dirigida a diversos industrials i comerciants, una reunió als locals de la redacció de Radiosola per parlar de la creació per una part de l’entitat ANR (Associació Nacional de Radiodifusió) i per l’altra d’una emissora de radiodifusió a Barcelona. A aquesta reunió hi van acudir molt poques persones: Eduard Rifà, Royston Saint Noble, Villaverde Zubeldía i el propi Josep M. Guillén. Però la següent reunió que es va convocar ja va ser un èxit d’assistència que va desbordar la capacitat de la redacció de Radiosola i en aquesta es va constituir l’ANR.

El 1924 l’ANR va sol·licitar a la Dirección General de Telégrafos la llicència per a l’emissora, la primera llicència d’emissió de l’estat espanyol, que es va obtenir amb l’identificatiu EAJ-1, i adquiriren l’equip electrònic de l’emissora, una Western Electric de 100W, que s’ubicà a l’Hotel Colón de la plaça de Catalunya i van començar les primeres emissions de prova.

Maria Sabater, la primera veu de Ràdio Barcelona

Maria Sabater, la veu que inaugurà les emissions oficials de Ràdio Barcelona

El 14 de novembre de 1924, amb la veu de la Maria Sabater presentant l’emissora com a “estación radiodifusora EAJ-1 de emisiones Radio Barcelona” i passant el micròfon a l’alcalde amb les paraules “ante nuestro micrófono, el excelentísimo señor Barón de Viver, alcalde de Barcelona”, i el discurs que aquest va pronunciar, s’inauguraven oficialment les emissions regulars de la que fou la primera emissora de ràdio de Catalunya, i de l’estat espanyol, Ràdio Barcelona, dirigida per en Josep M. Guillén. A causa de la dictadura de Primo de Rivera, les emissions es van haver de fer en castellà i no s’emetia informació, sinó solament música i programes d’entreteniment.

El 26 de novembre de 1924, Ràdio Barcelona oferia la primera retransmissió en directe d’un concert realitzat a l’exterior dels estudis, concretament a la sala Werner. I, el 7 de gener de 1925, després d’haver arribat a un acord amb el Gran Teatre del Liceu per a la retransmissió d’òperes, va retransmetre el segon acte de l’opera Els Mestres Cantors, de Wagner.

Per al manteniment econòmic de l’emissora es partia del mecenatge i les quotes mensuals aportades pel socis de l’ANR. Les campanyes de captació de socis s’adreçaven principalment als col·lectius que més es beneficiaven de l’existència de l’emissora, els comerços que venien els receptors i els propis radiooients. A principis de 1925, quan a Barcelona s’estimava que el nombre de radiooients estava al voltant d’uns 60.000, el nombre d’associats era d’uns 1.000; i a principis de 1926 ja tenien uns 5.000 socis.

El 26 de febrer de 1926 es va inaugurar la nova emissora de Ràdio Barcelona al punt més alt de la ciutat, el Tibidabo, a l’Hotel Florida, amb una tecnologia també de Western Electric, però més moderna i amb més potència d’emissió, que passava a ser de 2,5KW, la qual cosa permetia que les emissions poguessin ser captades, fins i tot amb els receptors més senzills, a distàncies de fins a uns 100 km.

Per a conèixer de primera mà algunes de les vicissituds i neguits pels quals van haver de passar aquests pioners dels primers dies de la ràdio, us recomano la lectura del llibre Articles, d’Eduard Rifà, que recull els articles que aquest industrial català i membre fundador de l’ANR escrigué a diverses publicacions, com el propi butlletí de l’ANR, o la revista Ràdio Lot especialitzada en ràdio que ell mateix fundà i dirigí, i a d’altres revistes de l’època.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “La primera emissora de ràdio de Catalunya, i de l’estat espanyol
  1. Lluis ha dit:

    M’encanta la Ràdio precisament ara m’he retirat ja que vaig començar a fer ràdio a meitat dels 80’s fins fa poc, no sé si hi tornaré, probablement ja que la tècnica està al meu adn.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: