En memòria de les víctimes del bombardeig de Guernica

Ruïnes de Guernica després del bombardeig (1937)

Ruïnes de Guernica després del bombardeig (1937)

Tal dia com avui, un 26 d’abril, de 1937, l’aviació de l’alemanya nazi que estava donant suport al General Franco durant la Guerra Civil Espanyola va bombardejar i massacrar durant unes dues hores la població de Guernica (Gernika, en basc), llençant unes 550 tones de bombes i més de 3.000 projectils incendiaris i disparant amb els caces en vol rasant sobre les persones que intentaven fugir.  Sense comptar els nombrosos ferits, s’estima que van matar unes 1.500 persones.

Per a saber-ne més, us recomanem la lectura de l’article El bombardeig de Guernica (1937) en el qual es citen uns fragments de l’apartat que a aquest bombardeig va dedicar l’historiador Cèsar Alcalà  al seu llibre Els nens de l’exili (1936-1939).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “En memòria de les víctimes del bombardeig de Guernica
 1. rexval ha dit:

  Va ser un crim. Mai a Europa s’havia bombardejat una població civil fins la Guerra Civil i van ser el nazis i feixistes. Abans solament bombardejaven ciutats de països colonials, com ara el cas d’Etiòpia, on els feixistes combinaven les decapitacions amb els bombardejos. El cas de Gernika va ser per ser un símbol nacional dels bascos i per provar diferents classes de bombes que poc després farien servir a Europa. El franquistes van dir que no hi havia hagut cap bombardeig sinó que els mateixos bascos cremaren la ciutat per dir que havien estat els fatxes. Conten els supervivents que no solament bombardejaven sinó que metrallaven la pobra gents que amava fugint.

  Parlant de de bombardejos a ciutats, el general Espartero va bombardejar Barcelona i va dir que cada 50 anys havia de repetir-se l’acció,

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, un crim horrible. Als judicis de Nuremberg, Hermann Goring, va declarar: «La Guerra Civil espanyola em va donar l’oportunitat de posar a prova la meva jove força aèria, i també que els meus homes adquirissin experiència.». No tenen perdó de Déu.

 2. Bé, déu perdona a tothom – si fem cas de l’esglèsia catòlica- però els crims contra la humanitat no prescriuen mai, per tant mai no tindran perdó, ni que sigui humà

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: