UNA PEL·LÍCULA SOBRE LA BATALLA DE L’EBRE

CNgacqBW8AECQZkS’està rodant la pel·lícula “Ebre el bressol a la batalla”, dirigida per Parrado i produïda per TV3, Set Màgic Audiovisual i Enciende TV. La pel·lícula es farà des de la perspectiva de quatre joves, membres de la Lleva del Biberó. Un dels personatges és Pere Puig, que feia de pastor i acostumat a viure lluny de la massa de gent. A més, Fermí Quintana, fill de pagès allistat voluntari. També Valentí Godall, comunista de tota la vida, i Jaume Comelles, un seminarista que es sent discriminat per les seves conviccions religioses. La preparació militar és molt precària: pedres i pals en comptes de granades i fusells, la qual cosa demostra les mancances de l’exèrcit republicà, en contraposició amb els franquistes que estaven ben armats i equipats.

Però “Ebre, del bressol a la batalla” no es centra només al front, sinó també als despatxos on es prenien decisions sobre la batalla. Concretament entre Manuel Azaña – partidari de negociar la pau amb els franquistes-, i el president Juan Negrín, per qui la batalla de l’ Ebre era un pretext perquè les potències democràtiques europees entressin en guerra contra Hitler.

El que és sorprenent és que el setè art  hagi realitzat un munt de pel·lícules sobre temes diversos: la II Guerra Mundial,  la secessió americana etc. i mai sobre una batalla tan important – i tràgica- com la batalla de l’Ebre, que no va deixar de ser un antecedent de la guerra contra Hitler.

Enhorabona per aquesta iniciativa, recordar la importància de la batalla de l’Ebre, recordar una generació escapçada, com la “quinta del biberó”, i potser ens farà reflexionar que ara ja no hi ha batalles titàniques, sinó joc brut, com per exemple escorcolls a la fundació CatDem i ajuntaments catalans, plenament democràtics, poc abans de les eleccions catalanes, i en ple procés sobiranista. A l’engranatge que provoca aquesta persecució li dedico les paraules de Umberto Eco:  “Els que presenten quelcom fals com verdader, saben que no és el mateix que l’original actuen de mala fe, enganyen.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “UNA PEL·LÍCULA SOBRE LA BATALLA DE L’EBRE
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Potser no s’ha fet mai cap pel·lícula sobre aquella guerra, perquè avui dia, s’haurien d’obrir els armaris dels papers bruts. Armaris que estaven ubicats en “(sic)als despatxos on es prenien decisions sobre la batalla”.
    Bé, només s’ha d’esperar veure què en surt d’aquest nou rodatge que Vós esmenteu.

    • Sobre la Guerra Civil espanyola se n’han fet vàries pel·lícules, sobre la batalla de l’Ebre, que jo s’apigui no. Tinc una cosa clara, un bàndol defensava la legalitat, i l’altre era il·gal. Gràcies per la vostra aportació sempre bona, coherent i profitosa.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: