RAÚL, FUTUR CREU DE SANT JORDI, PARLARÀ CATALÀ?

norma_i_c_prova_400.jpg_1820020395Raúl Tamudo Montero, jugador del RCD Espanyol. L’ any 2.000 va guanyar la seva primera Copa de Rei, contra Atlètic Madrid.. El 2006 va guanyar la seva segona Copa del Rei, el mateix any va guanyar la copa Catalunya, i el 2007 va quedar subcampió de la Copa de la UEFA. Als jocs Olímpics de Sydney va guanyar la medalla de plata.

Com a golejador cal destacar que l’any  2.000 va marcar el seu gol número 100 a Primera Divisió, i amb la samarreta de l’ Espanyol. Amb el RCD Espanyol B va marcar 18 gols. Amb el primer equip de l’espanyol, 129 gols. Amb la U.E. Lleida va marcar 5 gols. Amb la Real Sociedad 7 gols. Amb el Rayo Vallecano 9 i amb CE Sabadell FC 8 GOLS.

Es tracta d’un gran jugador, que aquest mateix mes ha penjat les botes. El president de l’Espanyol, Joan Collet, ha dit que aquest club demanarà a la Generalitat que concedeixin al futbolista, la Creu de Sant Jordi, adduint que Tamudo “és un ídol per a tota una generació de periquitos” i que si se li concedeix la creu “donarà prestigi i brillantor a la institució.”

La creu de sant Jordi és una distinció de la Generalitat  per distingir a persones naturals o jurídiques, que pels serveis hagin prestat serveis destacats a Catalunya, en defensa de la identitat catalana, o també en el pla civil i cultural. Pels arguments dels president espanyolista, Tamudo no mereixeria aquest guardó. D’altres diran que a cap esportista se li ha donat aquest guardó, i a més, que Tamudo no se l’ha sentit parlar mai en català, excepte en  alguna ocasió, potser molt estudiada.

Si se li concedeix la Creu de Sant Jordi no diré res en contra, però sí que TÉ l’obligació de parlar en català quan la rebi,   i a partir d’aleshores quan aparegui en públic, perquè com va escriure el professor de filologia catalana, Joan Solà: “Una llengua perdura si es traspassa de pares a fills i dels nadius als nouvinguts.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “RAÚL, FUTUR CREU DE SANT JORDI, PARLARÀ CATALÀ?
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Senzillament vergonyós, tant si parla català com no ? O sigui que ja hem arribat al punt de que el futbol pot ser un dels mitjans per a què siguis mereixedor del guardó de la Creu de Sant Jordi. Vaja, que certs personatges (i quins personatges, valga’m Déu !) l’homologuen a les ciències, literatura, medicina, investigació, etc. etc. etc. que són la categoria de persones a les quals hauria d’anar destinat aquest guardó. I jo que em vaig fotre a cent quan a can barça van posar el nom d’un falangista a un museu… de l’esport, és clar. Ja no m’he d’estranyar de res en el temps que em resta de vida, com tampoc m’he d’estranyar de la immoral massificació i de tota mena d’altres esports amb la qual ens dispensa la TV catalana (???) TV3. Hi havia una velleta que no es volia morir mai, perquè sempre veia coses noves.

    • Òbviament, és més important la medicina, química etc. que no pas el futbol, però el futbol ha passat a ser com la òpera, per exemple. Un art, si és ben portant o un sentiment. No em fa res que donin un guardó a un esportista, ja hi ha condecoracions específiques per a esportistes, la creu de sant jordi? depèn, a més de la qualitat humana del futbolista, d’allò que ha sabut transmetre, per exemple Puyol. Gràcies per l’aportament

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: