Cal que ens fixem un objectiu

Assaigs de Montaigne. Llibre segonNo és cap meravella, diu un clàssic, que l’atzar puga tant sobre nosaltres, ja que vivim per atzar. Qui no ha dirigit tota la seva vida a un objectiu determinat no pot disposar els actes individuals. És impossible que col·loque les peces qui no té al cap una visió del conjunt. Per què proveir-se de colors si un no sap què és el que ha de pintar? Ningú no elabora un pla concret de la seua vida i no deliberem sobre ella més que per parcel·les. L’arquer primerament ha de saber on apuntar, i així, després, acomodar-hi la mà, l’arc, la corda, la fletxa i els moviments. Els nostres projectes s’esgarrien perquè no tenen direcció ni objectiu. Cap vent actua per a qui no té cap port de destinació.

Michel de Montaigne

El text citat de Michel de Montaigne (1533-1592) pertany  al llibre segon dels seus Assaigs, concretament al capítol I, que porta per títol Sobre la inconstància de les nostres accions.

Pel que fa al clàssic al qual fa referència Montaigne, es tracta de Sèneca (4 aC-65), del que poua el text citat, fins i tot calcant-ne alguna frase, concretament de la lletra LXXI de Lletres a Lucili.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: